Ulft, Netherlands

Timingproblemen: busreizigers halen de regionale trein in Bocholt en Aalten vaak niet

De grensoverschrijdende buslijn in Aalten. REGIO8
De busdienst tussen Bocholt en Aalten was eigenlijk niet alleen bedoeld om mensen met elkaar te verbinden, maar vooral ook de regionale treinen aan beide kanten van de grens. In de loop der tijd is de C11-lijn echter uit de pas gaan lopen.
Redactie REGIO8 | 30 december 2024 09:39 | Aangepast op 30 december 2024 09:39
Als je in Bocholt wilt overstappen, moet je meer dan 45 minuten wachten. In Aalten daarentegen kunnen reizigers steeds vaker de aansluiting naar Arnhem niet halen en verliezen ze een half uur op andere aansluitingen vanuit de Gelderse hoofdstad. “Een mogelijke oplossing zou zijn om de busreistijden met een half uur te verschuiven”, zegt Rene Coveen van de Nederlandse reizigersvereniging Rover.

Terwijl de vertrektijden van bussen in het buurland zijn afgestemd op de dienstregeling van de trein, werd deze in Bocholt verwaarloosd doord de elektrificatie van de treinverbinding Bocholt naar Wesel. Sindsdien vertrekt de regionale trein 15 minuten na het hele uur van het station. De C11-lijn komt daar echter nog steeds elk half uur aan. Tegen die tijd is de ‘Bocholter’ al lang weg.

Omgekeerd komt de C11 niet altijd op tijd aan bij het spoor in Aalten, omdat hij iets te laat aankomt en dan op de rotonde naar het station stopt voor gesloten slagbomen. Jens Dörpinghaus van StadtBus GmbH wijt dit aan het weer, de grote verkeersdrukte, het toegenomen aantal passagiers en de aansluitingen in het StadtBus-netwerk.

Soms vertrekt de C11-lijn gewoon later omdat deze is aangesloten op de C13 die van het industrieterrein Mussum komt. “Helaas liggen de haltes voor het openbaar vervoer bij station Aalten vanuit Bocholt allemaal aan de verkeerde kant, dus zelfs vertragingen van drie tot vier minuten kunnen betekenen dat de trein niet meer gehaald kan worden”, zegt de bedrijfsleider.

Ook Rene Coveen betreurt dit. “Dit maakt de grensoverschrijdende verbinding op de lange termijn onaantrekkelijk,” zegt hij. Voor hem zou een mogelijke oplossing zijn om de busreistijden met een half uur te verschuiven. “In Aalten zou dat geen probleem zijn, omdat de treinen daar elke 30 minuten in beide richtingen naar Winterswijk en Doetinchem of Arnhem rijden”, zegt de woordvoerder van reizigersvereniging Rover in de provincie Gelderland.

Lijn 91 Station Emmerik - 's-Heerenberg
Deze buslijn is een Duitse verbinding -gereden door NIAG- en het gebruik van een OV-kaart is op deze grensoverschrijdende verbinding niet mogelijk. In de ochtendspits rijdt deze bus één keer in beide richtingen. Voor woonwerkverkeer gaan twee ritten in beide richtingen terug tussen 17.30 uur en 19.00 uur. Met buslijn kan verder gereisd worden naar Doetinchem. Wanneer Nederlandse reizigers gebruik willen maken krijgen zij in hun 9292-reisschema de busoptie niet in beeld. 9292 adviseert om met de Haltetaxi te reizen naar Emmerik.

Geschreven door Made in Bocholt en Eveline Zuurbier

Meest gelezen

Ulftse wielrenners verruilen traditioneel de fiets voor oliebollen

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 30 dec 2024 14:42

Lees ook

Duitsland wil grenscontroles verlengen: 'de maatregel werkt'

Duitsland is van plan om in maart de grenscontroles aan de Duitse grenzen te verlengen om de illegal...

Sluiting Emmeriks ziekenhuis afgewend door miljoenensteun van Kreis Kleef

De districtsraad van Kreis Kleef trekt 16,2 miljoen euro uit voor het failliete St. Willibrord zieke...

Grote brand en rookontwikkeling in ‘s-Heerenberg

Bij een bedrijf waar gewerkt wordt met chemische stoffen in ‘s-Heerenberg is zaterdagochtend een zee...

Ondanks protesten: Rheder raad neemt fundamentele beslissing voor windturbines aan de grens

De gemeenteraad van de stad Rhede heeft zojuist met een zeer grote meerderheid een zogenaamde openba...

Nederlandse en Duitse wensen samengebracht in onderzoek voor snelle fietsverbindingen in grensregio

De Achterhoek raad heeft in de periode tussen 2018 en 2023 meerdere moties ingediend met de strekkin...

Hoogspanningsnetwerk 'Windader West' loopt toch niet door Bocholt

De geplande superleiding Windader West, bedoeld om windenergie van de Noordzee aan land te brengen, ...