"De wortels die groeien naar het grondwater toe, dus de droogte is geen probleem", laat de wijnboer weten. "Ik hoef hier ook nooit te sproeien, dus dat is gunstig." Op zijn wijngaard werkt Jansen met de 'gordijnmethode', het bladerdak boven de druiven zorgt voor bescherming tegen de felle zon. De biologische wijnboer is tot nu toe erg positief over 2022 als wijnjaar in de Achterhoek. "De temperatuur is redelijk constant, soms is het wel een beetje erg warm zoals de afgelopen periode, maar dankzij de gordijnmethode hebben wij geen last van druiven die door de zon verbranden. Die hangen onder een bladerdek", vertelt de wijnboer. "De weersomstandigheden zijn ook reden voor minder schimmels, dat is voor ons als biologische wijngaard wel gunstig. Anderen hebben daar geen last van, want die kunnen wel chemisch bestrijden."
Jansen is niet de enige wijnboer in de regio. De Achterhoek telt ruim dertig hectare aan wijngaarden, desondanks twijfelt hij of de regio al een échte wijnstreek te noemen is: "Ik denk wel dat we er bekend om zijn, maar of dat alleen de Achterhoek is? Je hebt natuurlijk in de Achterhoek veel kleine wijngaarden, dat speelt wel mee in de bekendheid." In andere delen van het land zitten er volgens Jansen niet zo veel bij elkaar. "Je hebt eigenlijk in het hele land wijngaarden, die zijn meer verspreid", legt de eigenaar van de wijngaard uit. "Hier zijn van oudsher meer boeren die begonnen zijn om naast hun bedrijf ook anderen producten te produceren."
Belangrijke periode
De druiven van Jansen worden eind september of begin oktober geoogst. Op dit moment is de Velswijker erg positief over het wijnjaar 2022, maar de komende maanden worden belangrijk. "Ik hoop dat de temperatuur een beetje constant blijft", aldus de wijnboer, warmte zorgt er volgens hem voor dat de druiven beter rijpen: "De zon is ook medebepalend, maar meestal als de temperatuur goed is, komt er ook wel zon."
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal
Foto: REGIO8