“Daar waren we heel erg blij mee. Het was natuurlijk geen hele grote verrassing, want we weten dat onze tuin mooi is, maar alsnog een hele grote eer dat we zijn genomineerd voor deze prijs”, zegt beheerder Aart Jonkers met een knipoog. “We doen het met een klein team, er zijn een aantal andere landgoederen die het ook met een klein team doen. Maar we hebben een klein team van een paar medewerkers, ook een groot aantal vrijwilligers.”
De zestien hectare grote tuin stamt uit de zeventiende eeuw en wordt nog steeds door dezelfde familie beheert. In de loop der jaren hebben gedeeltes van de tuin Franse en Italiaanse stijlen gehad, maar dit is sinds zo'n honderd jaar anders. “Begin 20e eeuw is daar door een Engelsman die aangetrouwd is in de familie, een grote Engelse landschapstuin van gemaakt die ook bijzonder is voor deze streek”, aldus Jonkers. “Niet elk landgoed heeft zo'n grote tuin op een relatief klein landgoed, dat is hoe die tuin hier uiteindelijk zich gevormd heeft. Sinds die tijd blijven we door ontwikkelen, maar in dezelfde stijl en lijn.”
Het Achterhoekse coulisselandschap is bezaait met landgoederen en kastelen, waarvan het gros in de omgeving van Ruurlo en Vorden liggen. De Engelse tuin van de Wiersse onderscheid zich van de andere landgoederen door de uitvoerig geplande tuinkamers. “Je ziet op verschillende plekken verschillende tuinstijlen. Wat bijzonder is aan deze tuin, ten opzichte van andere tuinen, is dat die tuinkamers in een reeks verbonden zijn waar echt over nagedacht is, daardoor is er een vaste route door de tuin”, aldus Jonkers. “Daar is honderd jaar geleden al over nagedacht, in Engelse landschapsstijl.”
Mocht de Wiersse winnen, dan wordt het prijzengeld direct terug geïnvesteerd in de ontwikkeling van de tuin. ”De eer is voor ons met name de reden om mee te doen. Mochten we de 10.000 euro winnen dan investeren we dat direct terug in onze historische moestuin”, aldus Jonkers.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal