In 2023 is de gemeente gestart met het verkennen van mogelijkheden voor opvanglocaties. Er werden gesprekken gevoerd met andere gemeenten in de Achterhoek en met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Daarnaast ging in februari 2024 de landelijke Spreidingswet van kracht, wat het kader vormde voor verdere plannen.
In de maanden daarna werd in overleg met de provincie Gelderland gekeken naar geschikte locaties. De gemeente Oude IJsselstreek trekt hierin samen op met de gemeente Doetinchem. Rond mei 2024 werden de eerste ideeën besproken en werd een overzicht van mogelijke locaties samengesteld.
Naar een definitieve keuze
Tegen het einde van 2024 kwam de gemeente een stap dichter bij een beslissing. Er werd gekeken naar de geschiktheid van mogelijke locaties, met aandacht voor bereikbaarheid, voorzieningen en draagvlak onder inwoners. Eén van de voorwaarden is dat de locatie niet binnen een kern komt. Toch is er op dit moment nog geen definitieve locatie aangewezen. De verwachting is dat hier komende zomer meer duidelijkheid over komt.
De volgende stappen: afspraken en planning
Als de locatie eenmaal is gekozen (naar verwachting in de zomer van 2025) begint het werk pas echt. De gemeente zal samen met het COA en belanghebbenden afspraken maken over zaken als compensatiemaatregelen voor de omgeving en de exacte inrichting van de locatie. Ook moeten praktische zaken zoals bereikbaarheid en voorzieningen worden uitgewerkt. Deze afspraken moeten tegen het einde van 2025 definitief zijn, zodat de voorbereidingen voor de realisatie kunnen beginnen.
Van plan naar uitvoering
Vanaf 2026 wordt de volgende fase ingeluid: de daadwerkelijke inrichting van de opvanglocatie. Dit kan bestaan uit nieuwbouw of het aanpassen van bestaande gebouwen. Als alles volgens plan verloopt, kan de opvanglocatie in 2027 of 2028 in gebruik worden genomen.