Door een recente uitspraak van de Raad van State moeten overheden meer aan natuurherstel doen en dat gaat zich vertalen in mogelijk ingestelde zones rondom natuurgebieden. Maar, de aankondiging van de nieuwe aanpak rondom stikstof viel slecht ter aarde bij Winterswijkers en ook bij het college. Wethouder Gosse Visser sprak hierover zijn verbazing uit tijdens de laatste raadsvergadering en doelde op de communicatie vanuit de provincie over de afgekondigde stikstofregels die veel effect gaan hebben op de gemeente.
Dat Winterswijk betrokken is bij de nieuwe stikstofregels, is niet geheel bijzonder. Het omliggende gebied kent namelijk vier Natura 2000-gebieden, wat uitzonderlijk is in Nederland. Dit in combinatie met een actuele woningbouwambitie en een groeiende landbouwindustrie wekt terechte zorgen op bij het college.
Aangaande het overleg met de provincie deelt wethouder Visser dat ‘Winterswijk wel streeft naar een gezonde balans tussen natuurbehoud en economische vitaliteit’ in het persbericht vanuit de provincie. “We zetten ons in voor natuurherstel, maar verliezen daarbij onze ondernemers, agrariërs en bewoners niet uit het oog. De voorgestelde beperkingen moeten realistisch, haalbaar en betaalbaar zijn”, leest het verder.
Ook de Gelders gedeputeerde Ans Mol vertelt vanuit een overkoepeld perspectief dat er waardering heerst voor de manier waarop de zorgen worden gedragen in Winterswijk: “Dat getuigt van grote betrokkenheid. We overwegen nu maatregelen die heel ingrijpend kunnen zijn voor inwoners en ondernemers en we beseffen heel goed dat dit impact heeft.” Ook wordt benadrukt dat het belangrijk is dat hierover goed gecommuniceerd moet worden met gemeenten.
In de nabije toekomst hopen de gemeente en de provincie opnieuw om de tafel te zitten voor de uitwerking van de plannen en de samenwerking, leest het persbericht. Ook kan men, als het volgens planning verloopt, medio maart een informatiebijeenkomst verwachten waarin betrokkenen worden geïnformeerd over het proces.