De Rotterdamse voetbalclub nam deze zomer afscheid van de kunstgrasmat en stapte over op natuurgras. Daarbij koos Sparta ervoor om een Draintalent te laten installeren. “Dit is een uithangbord voor ons bij een traditieclub”, zegt Dave Muis, salesmanager bij het bedrijf dat in de Achterhoek begon. “Om de week komt je veld op zondagavond om 19.00 uur (Studio Sport, red.) voorbij op televisie, dat is wel gaaf. Het is mooi dat je op het hoogste niveau je kunsten kan laten zien.”
De Draintalent regelt onder meer de afvoer van water bij een flinke regenbui automatisch. Ook kan water van onderaf worden geïnfiltreerd, waardoor er minder wordt verspild. “In tijden waarin water schaars is, en beregenen uit den boze is, is van onderen infiltreren veel duurzamer”, vertelt Muis. “Op een dag als vandaag, met dertig graden, verlies je met een sproeier dertig procent van het water door verdamping. Op dat klimaatadaptieve stuk zijn we de afgelopen tijd meer in gaan spelen.”
Via ’t Peeske naar Utrecht
De Draintalent werd mede met een bijdrage uit het innovatiefonds van de Gemeente Montferland ontwikkeld. De
eerste pilot met het systeem was in 2018 bij amateurclub ’t Peeske in Beek, waar de Draintalent nog steeds staat. De eerste betaald voetbalorganisatie die de Draintalent gebruikte was FC Utrecht. De Domstedelingen lieten in 2020 twee trainingsvelden voorzien van het veldsysteem.
‘Helaas nog wat kunstgrasclubs’
De bekendheid van het systeem groeit. Meerdere betaald voetbalclubs uit binnen - en buitenland hebben interesse, terwijl ook gemeentelijke velden in Rotterdam en Amsterdam inmiddels een Draintalent hebben. Op 20 september is er een open dag bij Sparta, waar geïnteresseerden kennis kunnen maken met het systeem. Muis hoopt op nieuwe opdrachten: “Want we hebben helaas nog wat kunstgrasclubs in Nederland.”
Foto: REGIO8