“We zijn hier in het gebied waar de woningen gesloopt worden en hier gaan de mensen het groen redden uit de tuinen”, vertelt Carmen Molenaar van Stichting Struikroven. “Al het groen wat overblijft wordt gered, zoveel mogelijk in ieder geval.” De struikroof actie kwam zeer gelegen voor Ruud van Driel, hij kon het overgebleven groen goed gebruiken. “Het zijn vooral volwassen planten, daar kun je ook gewoon nog een tweede kans voor geven”, aldus struikrover Van Driel. “ Ik maak er dan Bonsai-bomen van. Dat is mijn hobby. Maar we kunnen ook nog wel wat kwijt in de tuin.”
Het is een win-win situatie. Met de hulp van de gemeente en wooncorporaties kunnen dergelijke acties gehouden worden. “Wij kunnen op momenten dat er zulke woningen gesloopt of gerenoveerd worden, deze projecten opzetten”, vertelt Molenaar. “Wij proberen dan zoveel mogelijk groen te redden.” Het grootste voordeel is dat het voor ieder volledig gratis is.
Molenaar benadrukt ook dat het belangrijk is voor iedereen: “Groen is gewoon super belangrijk. Groen om te leven. Voor de dieren, voor de planten, voor onszelf. Je wordt er blij en gelukkig van”, aldus Molenaar. “En waarom zou dat groen allemaal weg, in de containers moeten? Terwijl je dat nog heel goed een plek zou kunnen geven in een tuin.”
‘Eerst onwennig’
Of het niet een beetje vreemd voelt om andermans tuin leeg te plukken? “Het voelt eerst onwennig, maar daarna zie je iedereen rustig plukken of aan het graven. Dus het is een soort groepsactiviteit”, vertelt Van Driel. Ook Molenaar rooft er rustig op los tijdens deze acties. “Elke actie neem ik altijd wel een soort van trofee mee. Mijn tuin staat vol met plantjes die ik wel ergens weer geroofd heb”, aldus Molenaar. “Ik heb er nog niet zo op gelet, maar er is vast aan het eind van de dag nog iets over. En dan neem ik wel ergens weer een trofee mee.