Ulft, Netherlands

Van balkenbrij tot bloedworst, slachtvisite eert het oude ambacht

Foto: REGIO8
De maand november is traditioneel gezien de slachtmaand. Bij het Hofshuus in Varsseveld werd zaterdag daarom een Slachtvisite gehouden, waar bezoekers konden zien hoe vroeger vlees op ambachtelijke wijze werd verwerkt.
Tim Rondeel | Viggo Zweverink | 12 november 2024 14:19 | Aangepast op 12 november 2024 14:19
“We benen hier een heel varken uit”, aldus Lars Rossel, een van de slagers die het ambacht laat zien. “Het varken zit nog echt op de lere (Achterhoeks voor ladder), en we laten mensen zien hoe het beest in elkaar zit en hoe het wordt verwerkt.” De bezoekers konden niet alleen kijken naar de ouderwetse manier van werken, ook de smaakpapillen werden aan het werk gezet. “Je kunt hier proeven van balkenbrij, bakbloedworst, rookworst, leverworst, metworst, noem maar op,” vertelt Dick Diepenbroek, vrijwilliger van Het Hofshuus, een kijkje in de keuken gevend.

Dat deze delicatessen nog in trek zijn, en vooral de manier waarop ze worden gemaakt, heeft te maken met een stuk nostalgie. “Wij hunkeren elke keer toch wel weer naar hoe het vroeger was,” zegt Diepenbroek. “Dat begint met beelden van voetbalwedstrijden, maar ook met landbouwmachines, oude auto’s en bromfietsen. En zo ook met alles wat er vroeger rondom de boerderij gebeurde.”

Nieuwe generatie
Voor de slagers is de Slachtvisite jaarlijks een hoogtepunt. “Dat is geweldig, het is echt mijn passie en ik heb het ook vijftien jaar gedaan,” schetst slager Martin Schuurman, die het stokje langzaam overdraagt. Dat doet hij met een goed gevoel aan de 19-jarige Rossel. “Die heeft echt nog liefde en passie voor zijn vak, dat maakt hem zo speciaal,” aldus Schuurman, die ook een mentor is voor de jonge Achterhoekse slager. “Als ik wat zeg, merk ik gewoon dat hij het goed oppikt. Hij wordt echt een topslager!”

Terug in de tijd
Rossel hoopt dat hij als jongeling de passie kan overbrengen: “Het ambacht onder jongeren in het vak neemt helaas sterk af, dus wil ik mensen daar graag enthousiast voor maken. En ik wil de oudere mensen terugbrengen naar hoe ze dit in hun jeugd hebben gezien.”

En dat lukt volgens Diepenbroek dan ook zeker. “Je hoort de ouderen zeggen: ’Dat olderwetse bloedworst en balkenbrij dat vind ik lekker, laot ik het maor even pruuven.’ Ze komen heel enthousiast naar buiten en ze hebben weer een stukje historie opgehaald.”

Lees ook

Dit gaat de DRU voorlopig doen om open te blijven

Het nieuws dat de stichting DRU Industriepark er financieel niet goed voorstaat, sloeg in Ulft en om...

Busje belandt op zijkant na uitwijkmanoeuvre op N318

Een bestuurder van een busje is donderdagmiddag nabij Varsseveld met zijn voertuig omgeslagen na een...

Finaleplaats voor Oude IJsselstreek bij verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Gemeente Oude IJsselstreek heeft de finale bereikt van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente va...

Valpreventie voor senioren in Oude IJsselstreek: 'Ik deed het beter dan de wethouder'

Gemiddeld overlijden er in Nederland zo'n 19 mensen per dag door vallen of de gevolgen daarvan. Dit ...

Hoeveelheid schade op tribune van SC Varsseveld door brandje nog onduidelijk

Afgelopen zaterdagochtend werd het bestuur van SC Varsseveld wakker met het alarmerende bericht dat ...

Woningbouw bijzonder erf Etten lijkt door te gaan, tot onvrede van deze landschappelijk onderzoeker

Na jaren gesteggel kan er bijna gebouwd worden op een erf aan de Strik en Palmlaan in Etten. Donderd...