Ulft, Netherlands

Bronckhorst pakt overlast milieuparkjes aan

Het succes van het afvalbeleid van Bronckhorst zorgt voor overvolle milieuparkjes in meerdere kernen. Inwoners scheiden als een van de besten in Nederland hun afval, waardoor de gemeente in actie moet komen vanwege de overvolle containers op de inleverpunten.
Jasper Hazelaar | 9 maart 2022 17:15 | Aangepast op 9 maart 2022 17:15
“Vaak zien we ook dat er grof afval naast wordt geplaatst, zoals een stofzuiger of een bankstel”, zegt wethouder Paul Hofman van Bronckhorst. “Dat hoort hier gewoon niet thuis en moet je naar de gemeentewerf brengen. Dat kunnen we niet tegenaan, maar door containers bij te plaatsen zorgen we wel dat er voldoende plek is voor het afval.” Ook worden er hegjes aangelegd rond meerdere milieuparkjes. Daarnaast worden de parkjes vaker opgeruimd en worden de containers vaker geleegd. Het plaatsen van camera's om personen te betrappen is een optie. “Maar op dit moment is dat voor ons een stap te ver”, aldus Hofman.

Met 51 kilo restafval per inwoner over 2020 scoort de gemeente goed qua afval scheiden. In 2016 bedroeg dit aantal nog 86 kilo. Bronckhorst kwam mede hierdoor als beste uit de bus bij een vergelijking tussen 168 gemeenten over het jaar 2020, de zogenaamde 'Benchmark Huishoudelijk Afval'. “We moeten er ook voor zorgen dat mensen gaan voelen dat het beleid goed is”, zegt wethouder Hofman over dit resultaat. “Daarvoor moeten de parkjes schoon, heel en veilig zijn.” Over 2021 zijn er nog geen cijfers bekend over het aantal kilo's restafval per inwoner, richting 2025 is het doel om het terug te brengen naar dertig kilo.

‘Boos en teleurgesteld’
Het nieuwe afvalbeleid zorgde voor oplopende kosten voor inwoners. In 2020 was er forse kritiek op de wethouder, terwijl de gemeente zelf een strop van meer dan een miljoen euro overhield omdat teveel mensen hun grijze container inleverden. In 2021 betaalden inwoners meer dan tweehonderd euro, bijna honderd euro meer dan een jaar daarvoor. Voor 2022 volgt geen nieuwe stijging. “Mensen waren boos en teleurgesteld dat de rekening omhoog ging”, weet Hofman. “Ik ben wel blij dat er meer rust is gekomen. Je merkt echt sinds een jaar dat mensen weten hoe het systeem werkt en gebruik maken van de milieuparkjes.”

Cadeautje voor inwoners
De wethouder heeft een verrassing voor zijn inwoners vanwege het terugbrengen van het aantal kilo's restafval. “Binnenkort krijgen alle huishoudens een klein presentje waarmee ze nog meer afval kunnen besparen”, vertelt Hofman. “Dat is toch een kleine beloning om te laten zien dat we ook daadwerkelijk resultaat behalen met een afvalbeleid. Want dat hebben we wel samen gedaan, met alle inwoners bij elkaar.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees ook

Landelijke ophokplicht pluimvee na uitbraken vogelgriep in Nederland en Duitsland

Landelijke ophokplicht voor pluimvee na uitbraken vogelgriep in Nederland en Duitsland Het ministe...

Gaanderens Mannenkoor neemt afscheid, emotioneel einde van een tijdperk

Het Gaanderens Mannenkoor houdt er na zestig jaar mee op. Twee jaar geleden besloot het bestuur, na ...

Wensboom bij SKB brengt inwoners van Winterswijk bij elkaar

Sinds donderdag staat er een heuse wensboom bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winte...

Verkeerschaos op Slingerparallel door ongeval met vrachtwagen

Twee auto’s zijn flink beschadigd geraakt bij een ongeval met een vrachtwagen op de kruising van de ...

Drieheuvelenweg afgesloten vanwege extreme gladheid

De Drieheuvelenweg tussen 's-Heerenberg en Zeddam is vrijdagochtend tijdelijk afgesloten vanwege ext...

De Graafschap hervat competitie tegen TOP: 'Alles is fris'

Onder een novemberzonnetje op een waterkoud Sportpark de Bezelhorst heeft De Graafschap donderdag de...