“Ik ben heel blij”, zegt BBB-lijsttrekker Rik Loeters uit Didam, die trots is op het akkoord met VVD, CDA, SGP en ChristenUnie dat de titel ‘Gewoon doen’ heeft gekregen. Loeters is het meest trots op het feit dat er geen zonneparken meer op landbouwgrond komen. “In het klimaatakkoord van Parijs staat dat als zonne-energie wordt gewonnen op landbouwgrond, het geen schone energie meer is”, zegt de BBB’er over de reden om zich hiervoor in te zetten. “Ik ben blij dat we ons hier nu aan gaan houden.”
Een belangrijk punt voor de Achterhoek is bereikbaarheid, zowel over de weg als in het openbaar vervoer. In het gepresenteerde coalitieakkoord staat onder andere dat er wordt ingezet op wc’s in de treinen van Arriva. “Ook de RegioExpres blijft”, zegt kandidaat-gedeputeerde Peter Drenth uit Doetinchem, die namens het CDA ook al in het vorige provinciebestuur zat. Hij krijgt wel een andere portefeuille, Harold Zoet (BBB) is de nieuwe beoogd gedeputeerde voor landbouw. Ook Ans Mol-van de Camp (BBB), Helga Witjes (VVD), Dirk Vreugdenhil (CU) en Klaas Ruitenberg (SGP) zijn voorgedragen.
Dorpsstraat en Slingerparallel
Omdat het een akkoord in hoofdlijnen is, is er iet over specifieke situaties als de Dorpsstraat in Laag-Keppel en de Slingerparallel bij Etten gesproken. Drenth wilde wel zeggen dat er de komende vier jaar honderd dorpen- en wijkendeals bijkomen. Het is een manier om de leefbaarheid van dorpen en wijken te vergoten. De komende jaren worden ook de twintig gevaarlijkste wegen van de provincie aangepakt.