Vanwege de hoge inflatie zijn de dagelijkse boodschappen flink duurder geworden, maar ook de energierekening is fors omhooggegaan. Het CBS heeft deze maand bekend gemaakt, dat de prijzen voor gas en elektra voor huishoudens dit jaar, bijna zijn verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Doetinchemmer Paat moet rondkomen van een AOW en een klein pensioen. Hij ontvangt vijftig euro weekgeld en houdt aan het eind van de maand geen geld over. “Ik kom voor andere zaken geld tekort, zoals kleding”, verzucht Paat. “Vandaar dat ik ook bij de kleding- en de voedselbank loop.”
Met oplopende energieprijzen voelt de 71-jarige Paat de druk op zijn schouders oplopen. Hij is bang dat een torenhoge energierekening voor hem de nekslag gaat betekenen. “De financiële rek is eruit”, verzucht de Doetinchemmer, die hoopt dat de Gemeente Doetinchem iets voor hem kan betekenen. “Met de komende energierekeningen gaat het echt niet meer.”
Vraag aan wethouder
Tijdens de raadsvergadering van donderdag vroeg SP-fractievoorzitter Hans Boerwinkel aan wethouder Jorik Huizinga wat hij extra gaat doen voor mensen die door de huidige situatie in acute problemen komen. Huizinga gaf aan dat Doetinchem al een uitgebreide vorm van schuldhulpverlening kent. Een signaal afgeven aan de regering om de AOW niet los te koppelen van het minimumloon, is volgens de wethouder geen verantwoordelijkheid van het college.
Extra geld
Boerwinkel vindt dat de wethouder extra geld moet uittrekken om de problemen voor te zijn en niet moet wachten tot mensen in de schuldsanering komen en afhankelijk zijn van de voedselbank. “Wat gaan we dan doen, wachten tot die mensen in de schuldsanering komen?”, vraagt de SP-fractievoorzitter zich hardop af. “Dat hoop ik toch niet.”
Foto: REGIO8