“Geweldig dat we nu tien jaar verder zijn,” vertelt directeur-bestuurder Everdien Boesveld. “We hadden niet gedacht dat we er nu zo voor zouden staan. Als je kijkt naar de zaal en de mensen die we vandaag hebben uitgenodigd, dan voel je echt de feestelijke sfeer.” Verschillende stakeholders werden uitgenodigd om terug te blikken op de eerste tien jaar. Zo werd er een mini-documentaire getoond over wat deze plek betekent voor de deelnemers.
Volgens Boesveld is de Stadskamer een onmisbare plek geworden. “We zijn echt een herstelinitiatief, dus als je aan jezelf wilt werken, dan kun je bij ons terecht,” legt Boesveld uit. “Voor de Achterhoek en de andere gemeenten is dat niet anders. Maar daar zijn de vestigingen wat kleiner en huren we over het algemeen ruimtes. Je ziet dat het heel leuk is, want het is echt een kleurlokaal.”
Grote waardering
Bij de Stadskamer worden dagelijks activiteiten georganiseerd voor en door deelnemers, die ieder met hun eigen situatie worstelen. De medewerkers van het zorginitiatief merken de grote waardering van de mensen. “Het is mooi om te zien, bijvoorbeeld vandaag bij de catering. De deelnemers die daarvoor zorgen, hebben alles helemaal zelf in de hand.”
“Het zijn allemaal vrijwilligers die hier soms met de ziel onder de arm binnenkwamen, maar nu echt floreren. Ze vinden het superleuk om te doen, want het gaat over hún plek. En dat is eigenlijk de kracht van de Stadskamer,” voegt Boesveld toe.
Grootse toekomstplannen
Voor nu wordt er eerst teruggekeken op tien succesvolle jaren van de Stadskamer. Maar er wordt ook al vooruitgeblikt op de komende tien jaar. “We hebben op 23 januari met al onze beroepskrachten en vrijwilligers gedroomd over de toekomst. Dat hebben wij niet als bestuur gedaan, maar juist de mensen zelf,” vertelt Boesveld. “De dromen zijn best groot. Het gaat over containerwoningen, maar ook over meedoen voor iedereen en herstel dat dichtbij gerealiseerd kan worden.”