“We hebben voorwerpen uit de grond gezocht en die hebben we in de kerk neergezet. Het is wel leerzaam en belangrijk. Je zit niet de hele tijd in een boek; je bent gewoon bezig", vertelt scholier Ella. De leerlingen mochten echter niet zomaar op een willekeurig terrein zoeken. In en rond Doetinchem worden nog regelmatig gevaarlijke vondsten gedaan.
“Ze konden niet willekeurig de grond in, want je weet natuurlijk niet wat daar nog meer ligt. Dat kan asbest zijn, maar ook nog munitie", legt creatief producent van het project Hans-Peter Helder uit. “Er zijn daarom veilige munitieonderdelen herbegraven bij het Metzo, en die hebben ze met metaaldetectoren naar boven gehaald en hier vervolgens uitgestald.”
Van vrijheid genieten
Tijdens het opgraven kregen de leerlingen uitleg over wat zij in de grond vonden. Ook leerden ze veel over hoe het was om in die tijd te leven. Wethouder Robbert Hummelink opende de tentoonstelling en hoopt dat de leerlingen er veel van opsteken. “Ik hoop dat ze te weten komen wat vrijheid nou precies is. De jeugd heeft, net als ik, altijd van de vrijheid kunnen genieten, en het bewust genieten van die vrijheid is iets wat dit project onder andere met zich meebrengt", aldus Hummelink.
‘Niet meer dan normaal’
Het project is een van de vele initiatieven in het kader van 80 jaar vrijheid. Naast de tentoonstelling werd het startsein gegeven voor een druk programma van onder andere Comité Doetinchem Herdenkt en Viert. Hummelink benadrukt het belang van deze initiatieven: “Ik vind het niet meer dan normaal dat we stil blijven staan bij de vrijheid die we hebben. Zeker als je kijkt naar wat er op dit moment in Europa gebeurt, bijvoorbeeld in Oekraïne", legt Hummelink uit. “Het laat zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Als je je daar niet bewust van bent, kun je die vrijheid ook sneller verliezen.”