“Ik denk dat het vooral voor de oude Azewijners even wennen is”, zegt Edwin Wissink als beheerder van het dorpshuis. “Ze zijn groot geworden met die kerk, dat is iets van hun, maar de commissie heeft er alles aan gedaan om ze het gevoel te geven dat ze in de kerk zitten”, aldus Wissink. Zo zijn beelden, relikwieën en het altaar mee verhuist naar het dorpshuis. “Alle oude dingen die nog in de kerk stonden hebben we hier naar toe gebracht”, zegt Wissink. “We hebben hier in het dorpshuis nu ook de opslag van alle spullen van de processie. Daar heb ik een ruimte voor beschikbaar gesteld. Het dorpshuis is nu ook echt een dorpshuis."
Terwijl de hoogmis nog in volle gang is, maakt de jongste jeugd zich in de vlakbij gelegen voetbalkantine alvast op voor de processie. Ze krijgen uitleg over de processie en de verschillende mensen die deelnemen. “Niemand loopt alleen, daar heb ik het vanochtend met de kinderen over gehad”, zegt Tessa ten Have. Volgend jaar neemt zij het stokje over van haar moeder die nu nog een groot deel van de organisatie op zich neemt. “Ik vind dit geweldig om te zien”, zegt Ten Have. “Dat zo’n klein dorp hier groot in kan zijn.”
Saamhorigheid in het dorp
Jong en oud loopt mee tijdens de processie. Van apostelen tot misdienaren en het koor tot de schutterij. Als het aan Ten Have ligt moet de processie de komende jaren een traditie blijven als start van de kermis in Azewijn. “Voor de saamhorigheid en alle inwoners van Azewijn. Daar gaan we hard ons best voor doen”, aldus Ten Have.
Foto: REGIO8