De roep om meer woningen in Azewijn is er al langer, de gemeente Montferland besloot daarop de volgorde van bouwplannen
los te laten. Simpel gezegd, particuliere initiatiefnemers kunnen echt aan de gang met de bouwplannen in het dorp. “Er is gewoon een grote behoefte aan nieuwbouw en de gemeente weet ook dat er veel onrust is in Azewijn”, zei voorzitter van de dorpsraad Bert de Vries eerder. Hiermee doelt hij vooral op de wens voor nieuwe woningen voor lokale jongeren en senioren. De zeventien betaalbare appartementen die in de kerk komen vallen zeker in deze categorie.
De kerk is eigendom van een projectontwikkelaar. De gemeente heeft de toren en de omliggende pleinen overgenomen om het voortbestaan te garanderen. De pleinen, die ook eigendom van de kerk waren, worden opnieuw ingericht om er voor de inwoners te zijn. Ze worden onder andere gebruikt voor de organisatie van de kermis. Met de koop van de pleinen en kerktoren voldoet de gemeente aan de wens van de inwoners.
Grote brand
Hoewel de huidige toren al uit 1890 dateert, zijn het schip en koor, het gedeelte waar het altaar staat, pas in 1950 gebouwd. Het oorspronkelijke schip en koor zijn in de tweede wereldoorlog in vlammen opgegaan. In 1945 is het gebouw in brand gestoken door terugtrekkende Duitse soldaten. De punt van de toren stortte tijdens deze brand in.
Vleermuizen?Het is nog niet duidelijk wanneer de verbouwing van start gaat. Het streven is om zo snel mogelijk na het verkrijgen van de omgevingsvergunning te starten met de verkoop van de appartementen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het nog niet zeker dat er binnen afzienbare een vergunning ligt: "Er wordt op dit moment echter onderzoek verricht naar vleermuizen in de kerk. Vleermuizen zijn beschermde diersoorten, dus hierdoor kunnen vergunningentrajecten behoorlijk vertragen." Er zijn op dit moment nog geen concrete aanwijzingen dat er vleermuizen of andere dieren in de kerk zitten.
Inloopavond7 februari dit jaar werd het plan van de gemeente gespresenteerd in Azewijn. De interesse vanuit het dorp was groot. "Er werd overwegend positief gereageerd. Wel ligt voor een enkeling het bouwen van de bergingen achter de begraafplaats gevoelig. Dat stuk grond behoort echter niet meer tot de begraafplaats, omdat het door de parochie aan de ontwikkelaar is verkocht", aldus een woordvoerder van Montferland. Eerst zou er op die locatie achter de begraafplaats een woning komen, dat was eind vorig jaar al van de baan. Als 70% van de appartementen is verkocht, begint de bouw.