"Aan de ene kant is het ontzettend begrijpelijk", zegt wethouder Gerjan Teselink over de wisseling van het energiecontract. Daarmee komt Berkelland de landelijke overheid tegemoet, want Het Rijk wilde de sancties toepassen vanwege de aanval op Oekraïne. Wat wringt voor Teselink is dat vorige maand door Den Haag is besloten om de deadline voor gemeenten om over te stappen te verplaatsen naar 1 januari 2023. Dit terwijl Berkelland in mei te horen kreeg dat de overstap voor oktober moest zijn geregeld. "Een beetje onverkwikkelijk", noemt de wethouder de situatie.
"Waar we aan voorbij gaan is dat het in ons geval 150.000 duizend euro, alleen al voor dit kwartaal, meer kost", zo schetst de wethouder de situatie in Berkelland. "Dat is uiteindelijk een rekening die wij als inwoners met elkaar betalen." Die extra kosten wil de plattelandsgemeente verhalen op Het Rijk. "Wij zijn op dit moment aan het beraden wat voor ons de mogelijkheden zijn", zegt Teselink, die met enig gevoel voor cynisme ook positieve kanten ziet. "Het goede nieuws is: we hebben voor de deadline een gasleverancier gevonden en daarmee kunnen we onze gemeentelijke gebouwen in ieder geval warm houden."
Nog meer kosten
De 150.000 euro extra kosten voor dit jaar zijn mogelijk een voorbode voor wat er komen gaat. "Volgend jaar hebben we in de begroting te maken met een meerprijs van vier ton", aldus de wethouder over de gemeentelijke energiekosten. "En ik hoop eerlijk gezegd dat het daarbij blijft." De extra kosten komen mogelijk uit een overschot van de jaarrekening. "En anders is het grijpen uit ons spaarbankboekje, helaas", aldus de wethouder, die niet weet of de oplopende kosten dit jaar al voor een tekort kunnen zorgen.
Gemeentelijke gebouwen
Gebruikers van de gemeentelijke voorzieningen, zoals een sporthal, hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken dat hun wekelijkse sportuurtje duurder wordt of dat ze in de kou komen te staan. "Op dit moment hebben we nog geen gesprekken over hoe we die meerkosten gaan verrekenen", zegt Teselink. "Waar we wel naar kijken is om in onze gemeentelijke gebouwen gas te besparen zodat we die kosten op een of andere manier kunnen gaan drukken."
Gemeentehuis blijft warm
De thermostaat op het gemeentehuis omlaag is daarbij geen oplossing volgens de wethouder: "Wij hebben een duurzaam gemeentehuis en maken gebruik van restwarmte van de naastgelegen fabriek van Friesland Campina. Daarmee zijn we in staat om zonder gas ons gebouw te verwarmen."
Foto: REGIO8