Ulft, Netherlands

Bestrijders dringen de muskusrat steeds verder terug naar de Duitse grens

Foto: REGIO8
Bestrijders van het Waterschap Rivierenland zijn al een lange tijd aan het strijden om de niet-inheemse muskusrat volledig te laten verdwijnen uit de Nederlandse natuur. De 'frontlinie' van deze strijd speelt zich voor het grootste deel af aan beide kanten van de Duitse grens, zoals bij het Waalsche Water in Etten.
Remco Geurts | Viggo Zweverink | 13 februari 2025 11:58 | Aangepast op 13 februari 2025 11:58
“Het is ons doel om in 2034 de muskusrat tot aan de landsgrens terug te dringen. Daarom ligt bij ons de nadruk nu op om met onze vangmiddelen de muskusratten vooral aan de grens tegen te houden”, zegt bestrijder Jos Modern van het Waterschap Rivierenland, doelend op hun werkwijze. “Het grootste risico is dat een muskusratpopulatie gaat graven in oevers en dijken. Grote delen van het land gaan dan een risicogebied vormen.”

In Nederland zijn er in 2024 vijftienduizend meer muskusratten gevangen dan het jaar daarvoor, dat waren er ongeveer vijftigduizend. Het is onduidelijk hoeveel er precies in de Achterhoek zijn gevangen, wel is duidelijk dat het aantal jaarlijks stabiel blijft. Of dit komt doordat er meer ratten zijn, of dat er simpelweg meer kooien worden gezet is niet duidelijk. “In dit geval denk ik dat het een beetje is van allebei omdat wij ook aan de grens maar ook over de grens vangen en dat gebied is uitgebreid”, aldus Modern. “Wij hebben aan de andere kant van de grens meer vangsten. Dat maakt natuurlijk onder aan de streep dat de aantallen toe zullen nemen.”

Kooien
De muskusrattenbestrijders plaatsen de kooien op plekken waarvan zij denken dat er een muskusratpopulatie kan zitten. Eenmaal geplaatst is het afwachten tot er wat gebeurt. “De kooien zijn gezenderd, dus wij krijgen een melding als hij dicht zit. We vangen wel eens een waterhoentje, maar in dat geval laten we ze weer los”, zegt Modern.

Voortplanten
Behalve het feit dat de muskusratten veel tunnels graven, is de snelheid waarmee zij zich voortplanten ook een groot gevaar. “Bij de muskusrat is het zo dat in het voorjaar mannetje en vrouwtje bij elkaar komen. Die gaan een nest beginnen en die krijgen een worp jongen, met zo’n vijf tot acht jongen. Dat gaat drie tot vier keer per jaar door”, aldus de bestrijder. “In het najaar kan de eerste worp jongen zelf alweer nieuwe jongen krijgen. Je kunt zo een beetje uitrekenen wat je op jaarbasis aan ratten in je gebied kunt verwachten.”

Meest gelezen

Sloopflats Leerinkstraat Doetinchem in 2026 naar de grond

Hidde Vinkenvleugel | 18 feb 2025 10:03

Lees ook

De Graafschap wint met 5-1 van Jong AZ

De Graafschap heeft met grote cijfers gewonnen van ‘angstgegner’ Jong AZ. Op De Vijverberg werd het ...

Dag van de Moedertaal: Achterhoekse streektaal nog lang niet uitgestorven

Het is vrijdag de Dag van de Moedertaal. In de Achterhoek is de lokale streektaal voor veel mensen h...

Grensregio in spanning over Duitse verkiezingen: ‘Duitsers zwijgen er liever over’

De weekmarkt in Dinxperlo bruist op deze eerste lentedag. Bezoekers proeven een stukje metworst, sch...

Automobiliste botst frontaal op boom in buitengebied van Neede

Een automobiliste is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval in het buitengebied van ...

Weerboer Gerrit voorspelt vanuit Warm een aangenaam warm weekend

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag voor De Gelderlander en REGIO8 de weersvoorspellingen voor het w...

Typhoon, Hannah Mae en Lucas & Steve, eerste namen op Achterland XL in Doetinchem

De organisatie van Achterland XL heeft de eerste optredens bekendgemaakt voor het festival op de Ble...