"Ik zie 6 december als een harde datum", zegt campingeigenaar Hobelman. "De kans dat het verder uitgesteld wordt, acht ik nihil." Hobelman kreeg aanvankelijk de vraag van burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst of zijn camping 150 tieners op zou kunnen vangen vanwege de druk op het aanmeldcentrum in Ten Apel. "Maar wij hebben gezegd dat we dat teveel vonden, ook voor het effect op de buurt", zegt de eigenaar. Er werd met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een akkoord bereikt voor de opvang van maximaal vijftig minderjarige vluchtelingen, tussen de dertien en zeventien jaar oud. "Het is denk ik hartstikke noodzakelijk om deze tieners te helpen", vindt Hobelman.
Voor de komst wordt er op donderdag 2 december nog een nieuwe digitale informatiebijeenkomst georganiseerd voor de buurt, nadat er woensdag al een moment was. Ook moeten alle voorwaarden op de locatie zelf op orde zijn. Het COA zorgt voor 24-uurs begeleiding, beveiliging en dagbesteding. "Ik ben niet naïef, dit moet heel goed bekeken en gemonitord worden", beaamt Hobelman. "Daar zit de gemeente bovenop, daar zit het COA bovenop en daar gaat De Betteld in ondersteunen. De politie gaat ook goed contact onderhouden om te kijken wat er precies gebeurt."
WiFi en sporten
In de gemeenteraad van Bronckhorst zijn er zorgen over de dagbesteding, maar ook over de faciliteiten om verveling tegen te gaan. Zo vroeg GroenLinks zich af of er wel Wifi zou zijn. "Dat kunnen ze ook gewoon van ons krijgen", zegt Hobelman, die aangeeft dat er daarnaast andere activiteiten zijn voor de leerplichtige tieners uit het Midden-Oosten. "Ze kunnen meedoen aan activiteiten op De Betteld. Je kan gezellige dingen doen, samen film kijken. Je kan misschien bepaald werk gaan doen, of sporten, en ze moeten natuurlijk onderwijs volgen."
‘Massa kijkt met argusogen’
Met 24-uurs begeleiding, beveiliging en dagbesteding moet eventuele overlast worden voorkomen. Toch zijn er zorgen in de buurt. "De reacties variëren van mensen die het geweldig vinden en willen helpen, tot enkelen die heel erg negatief zijn", zo duidt Hobelman de reacties die hij heeft ontvangen. "Maar de massa kijkt met argusogen toe hoe het zal gaan." Kort na aankomst van de vluchtelingen wordt volgens hem een bijeenkomst georganiseerd op De Betteld: "We gaan de buurt uitnodigen, zeker de mensen die veel vragen hebben, en dan gaan we samen met het COA en de tieners kennismaken."
‘Iedereen is welkom’
De Betteld is een christelijke camping, maar Hobelman verwacht niet dat daar bij het plaatsen van de vluchtelingen uit onder meer Irak, Syrië en Jemen rekening mee wordt gehouden. "Dat kan ik me niet voorstellen", aldus de eigenaar. "Het maakt ons ook niet uit of ze christen, atheïst of moslim zijn, dit gaat helemaal niet over het geloof. Wij willen wél liefde geven aan naasten vanuit óns geloof, maar dat heeft niks te maken met de lui die hier komen."
Onbekend
Hobelman leeft met zijn camping toe naar de komst van de vluchtelingen. "Met een gevoel van nieuwsgierigheid", schetst de eigenaar. "Voor ons is het ook onbekend. We hebben rond 2003 wel vluchtelingen opgevangen in chalets, maar dat waren gezinnen. Wij zullen er alles aan doen om die tieners hier een heel fijn verblijf te geven. We zullen ze bemoedigen om zich heel sociaal te gedragen, naar elkaar en naar de omgeving toe. Maar het blijft nieuw, dus we zullen het zien."
Foto: Camping De Betteld