Eind december 2019 verwoestte een grote brand een transformator van TenneT nabij Hummelo volledig. Door de brand is de grond vervuild geraakt. Tijdens het incident kwam er minerale olie vrij. Ook is door bluswerkzaamheden PFAS in de bodem terecht gekomen. De brandweer gebruikte namelijk door PFAS verontreinigd water. Volgens Bronckhorst ligt de opdracht voor de laatste sanering bij TenneT. Aangezien de netbeheerder daar niet in meeging, legde de gemeente een dwangsom van 25.000 euro per week, met een maximum van een half miljoen euro op. TenneT besloot daarop naar de bezwarencommissie te stappen.
Ondanks dat de onafhankelijke commissie de gemeente het advies gaf dat de netbeheerder niet verantwoordelijk gehouden kan worden, gaat Bronckhorst daar niet in mee en houden ze de dwangsom in stand. “Wij hebben een zorgplicht voor onze inwoners”, aldus wethouder Antoon Peppelman, die laat weten dat de grond hoe dan ook schoongemaakt moet worden. “We doen dit voor alle omwonenden.”
Gang naar de rechter?
Toch is de kous hiermee nog niet af. De netbeheerder kan nog besluiten om naar de rechter te stappen en de dwangsom van Bronckhorst aan te vechten. "Als een rechter uiteindelijk TenneT in het gelijk stelt dan is dat zo”, laat Peppelman weten. “Maar wij vinden het nu nog te vroeg om het te accepteren." Of er nog tot een onderlinge oplossing gekomen kan worden?: "Wij gaan hier met TenneT niet meer over in onderhandeling."
Reactie TenneT
In een reactie liet TenneT woensdag weten de volledige beslissing op bezwaar nog niet ontvangen te hebben en dat ze kennis hebben genomen van de beslissing via de site van de gemeente. Wat de volgende stap van de netbeheerder gaat worden, kan een woordvoerder nog niet zeggen: ‘Onze bezwaren worden ongegrond verklaard. Eerst willen wij kennis nemen van het volledige advies van de commissie en de overwegingen van de gemeente. Vervolgens zullen we ons moeten beraden op vervolgstappen.’
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal