“Om te verbinden, moet je ook verbonden willen worden”, zegt De Baat, die de verhoudingen in de gemeenteraad steeds verder zag verharden ondanks zijn inspanningen. “Ik hoop dat men die verbinding en dat onderlinge respect in de toekomst wel weet te vinden.” Na zijn gedwongen afscheid, waar een motie van treurnis en een onderzoek naar zijn functioneren aan vooraf ging, trok De Baat zich een tijdlang terug uit het openbare leven en meldde hij zich ziek. Vervolgens nam hij ontslag als burgemeester van Montferland, die titel is hij sinds 1 augustus kwijt. “Als iets je qua gezondheid uitholt, moet je gewoon een besluit nemen dat daarbij past”, aldus de voormalige burgemeester.
Waar de kopstukken van de oppositie uit de vorige raadsperiode wel aanwezig waren op de afscheidsreceptie, schitterden oude coalitieleden en drie voormalige wethouders door afwezigheid. De Baat wilde daar geen oordeel over vellen: “Het politieke seizoen is nog niet begonnen. Als we deze afscheidsreceptie twee weken later hadden gepland, waren er misschien meer mensen in staat geweest om te komen.”
Schutterijen als hoogtepunt
De Baat werd in 2017 aangesteld als burgemeester in de gemeente. Hij noemt onder meer de betrokkenheid bij de schutterijen als hoogtepunt van zijn carrière in Montferland: “Eigenlijk zijn het vooral die tradities, de samenhang die er is tussen de mensen in de samenleving, waar ik iedere keer weer waardering voor had. En waar ik ook iedere keer plezier aan beleefde.”
‘Waardig afscheid’
Ondanks de afwezigheid van een groot aantal voormalige collega's heeft De Baat naar eigen zeggen een fijn afscheid gehad. “Ik vond het heel mooi en een heel waardig afscheid als burgemeester van Montferland. Ik wil iedereen die daar een bijdrage aan heeft geleverd, heel hartelijk danken.”
Foto: REGIO8