"Niks is nog zeker, dat kan ik u naar eer en geweten zeggen", zegt CDA-lijsttrekker Jeanette Elstak bij het begin van het debat over een mogelijke nieuwe coalitie met Lokaal Belang, de te kloppen partij met tien van de 25 zetels. "Dat is een politiek correct antwoord en dat probeer ik de hele avond te doen." Of de coalitie verandert is nog onbekend, maar dat de raad op de schop gaat na de komende verkiezingen is een zekerheid. De SP-raadsleden gingen over in Pro!, die partij probeert nu voor het eerst een zetel te veroveren met partijhopper Gülden Siner-Sir. Andere nieuwkomers bij de verkiezingen zijn het Achterhoeks Democratisch Alternatief van voormalig VVD-voorman Richard de Lange en de DorpsEnPlattelandsBeweging (DPB) van Herman Vreeman.
Eerste onderwerp was het centrum van Ulft. Ondernemers maken zich zorgen dat het DRU Industriepark alle aandacht opslokt, iets dat D66-kandidaat Camiel Vanderhoeven onderstreepte: "Het is heel mooi wat we hebben neergezet, maar het lijkt af en toe of het makkelijker is om iets leuks voor elkaar te krijgen als het op de DRU is. Ik heb het idee dat er soms tunnelvisie is bij een aantal partijen, dat hoor ik ook van andere ondernemers." Geen van de kandidaten had concrete voorstellen voor het centrum van Ulft, of voor de verbinding met de DRU. "Maar we moeten wel kijken hoe we die elkaar kunnen laten versterken", vond VVD'er Rens Spijkers, die opriep tot innovatief zijn, maar dat geen handen en voeten kon geven.
Complimenten voor STOER
Over de start van sociale dienst STOER waren de debatterende partijen complimenteus, ondanks een waarschuwing van de FNV. Wel zette ADA vraagtekens bij het gebrek aan inzicht dat de raad heeft. "We zien niet de begroting, niet de beleidsstukken, we kunnen het niet controleren", vindt De Lange. Lokaal Belang-lijsttrekker Ria Ankersmit reageerde: "De cijfers zijn wel bekend en het bestand dat in de kaartenbak zit is niet gegroeid. Dat is een prettige omstandigheid." Willie Oort-Löwentahl liet namens de PvdA weten vooral blij te zijn dat na de inzet van de Rooie Vrouwen het tot de start van STOER was gekomen: "Ik hoop dat we een voorbeeld zijn voor Nederland."
'Een ledige van de nood'
Na jaren krimp kan Oude IJsselstreek evenals andere gemeenten weer haast maken met bouwen. VVD, D66, CDA en DPB onderstreepten elk het belang tot bouwen. "Het is een onderwerp dat raadsbreed is", aldus CDA-lijsttrekker Elstak. "Maar je moet wel kijken naar de nuances. Voor ons moet het permanent en duurzaam zijn. Uuthuuskes is nu een soort ledige van de nood." Spijkers (VVD) wil vooral ruimte voor allerlei initiatieven, terwijl Vanderhoeven namens D66 opriep tot een gedegen onderzoek naar de vraag: "We moeten ook weten wat het effect van corona is. Er liggen onderzoekjes, maar een duidelijk beeld is er niet."
Leegstaande schuren
Vreeman zag namens DPB veel mogelijkheden: "Begin maar met leegstaande schoolpanden. En je kan de hoogte in, zoals nu bij de Oude IJssel is gebeurd. Pak ook de leegstaande bedrijven aan." Voor leegstaand agrarisch vastgoed keek de DPB-lijsttrekker naar de rood-voor-rood regeling die eerder gold. "Er ligt een kans met boerenschuren, als er maatwerk is. Dan ga je verpaupering en criminaliteit tegen." Spijkers benadrukte namens de VVD dat er ook tijdens de afgelopen collegeperiode veel is gebeurd richting het streven om in 2030 meer dan duizend woningen te bouwen: "Er is een hoop werk verzet, dat wil ik ook benoemd hebben."
Zetelroof
In het debat over lokale versplintering werd DPB aangevallen vanwege het bondgenootschap met de BoerBurgerBeweging. "Wij zijn de enige echte onafhankelijke lokale partij", meent Lokaal Belang-kandidaat Ankersmit. DPB-voorman Vreeman gaf aan voldoende zelfstandigheid te hebben. Pro!-lijstrekker Siner-Sir, tot vorig jaar nog raadslid voor de PvdA, vond het wisselen van partij geen groot issue ondanks kritiek van Ankersmit, die het zetelroof noemde. "Versplintering is het nieuwe werken en dat biedt nieuwe kansen", vindt Siner-Sir. "Ook gaandeweg kunnen keuzes gemaakt worden om iets nieuws te beginnen."
Doetinchem
REGIO8 en Omroep Gelderland houden nog één debat in aanloop naar de verkiezing. Op maandagavond is het verkiezingsdebat in Doetinchem. Eerder organiseerden de omroepen debatten in de gemeenten Berkelland en Montferland. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 16 maart.
Foto: REGIO8