Ulft, Netherlands

Partijen Montferland botsen over DocksNLD

DocksNLD en de wasservice in Montferland waren thema’s die centraal stonden tijdens het grote verkiezingsdebat van REGIO8 en GLDStemt, dat woensdagavond werd gehouden in het gemeentehuis in Didam. Ook de huisvesting van arbeidsmigranten en woningbouw kwamen ter sprake.
Davie Klein Gunnewiek | 18 maart 2022 11:42 | Aangepast op 18 maart 2022 11:42
DocksNLD zou een forse impuls aan de lokale economie moeten geven. Henk Groote, lijsttrekker van Lijst Groot Montferland, is tegen de uitbreiding van het bedrijventerrein: “We maken twee agrariërs het werk onmogelijk. Bovendien komen er in de regio veel te veel verkeersbewegingen én gaat het plan niet die banen opleveren die het college voorschotelt." Debatleider Domien Esselink stelt voor de ‘blokkendozen’ naar de A18 te verplaatsen, maar Karlijn Looman (CDA) ziet daar geen heil in: “Daar is het vol! Het beoogde terrein is trouwens ook veel geschikter. Daar komen water, spoor én weg bij elkaar."

Voor PvdA-lijsttrekker Ingrid Wolsing is de werkgelegenheid die met DocksNLD te maken heeft het belangrijkst. Volgens haar zijn er helemaal niet voldoende arbeidskrachten in de gemeente om te banen te vervullen. “Dat moet door arbeidsmigranten worden gedaan, want we hebben niet genoeg arbeidskrachten in onze gemeente voor die werkgelegenheid." Daarbij pleit de PvdA voor woningen op die plek.

'Wonen op goud'
VVD'er Martin Som, wethouder in het huidige college, is overtuigd van het succes van de uitbreiding van DocksNLD. “We wonen logistiek op goud, daar moet je gebruik van maken”, aldus de lijsttrekker. Volgens Som heeft de uitbreiding ook een goede uitwerking op het mkb en de agrarische ondernemers in het gebied. “Dan hoeven we de rekening niet steeds bij de inwoners neer te leggen”, redeneert Som. Wolsing: “We kunnen wel net doen alsof er voldoende werkgelegenheid is. Maar dat is niet het geval. De winst is voor de logistieke bedrijven.”

'Er wordt nu grof geld verdiend'
De huisvesting van arbeidsmigranten was het tweede onderwerp van het debat. Alle partijen zijn het over één ding wel eens: arbeidsmigranten zijn nodig. Freddy van Dijken, lijsttrekker van D66, ziet dat partijen met een quotum willen gaan werken, maar 'dat moeten we niet willen'. John van Schriek van de partij Lokaal Belang Montferland wil de arbeidsmigranten in ieder geval ‘Roemer-proof’ huisvesten.

Commissie Roemer
Van Schriek refereert aan de Commissie Roemer die richtlijnen moet bieden voor het huisvesten van arbeidsmigranten. “Er wordt nu grof geld aan de huisvesting verdiend, dat is mensonterend”, zegt Wolsing. Toch ervaren veel mensen overlast van deze groep, die vaak in ploegendiensten werken en op onhandige tijden vertrekken of juist thuiskomen.

'Iedereen doet er toe'
Van Dijken (D66) probeert het probleem wat te relativeren. “Ik hoor ‘s ochtends ook wel eens auto’s voorbij scheuren", meent hij. Daar reageert Wolsing fel op: “De klachten gaan niet over één iemand, het gaat om een hele groep mensen die in ploegendienst zitten en er ’s nachts uit moeten.” Er moet een verschil gemaakt worden tussen arbeidsmigranten die langer dan twee jaar in de gemeente verblijven. “Dan zijn het gewoon inwoners van onze gemeente”, aldus Van Schriek. “En die horen wel gewoon in de woonwijken."

Woningbouw
De VVD was de meest opvallende deelnemer in het debat over woningbouw. Deze partij wil maar liefst zestig procent koopwoningen bouwen en maar veertig procent sociale huur. Martin Som is er duidelijk over: "Wij willen bouwen naar behoefte in alle kernen. Het is een illusie om te denken dat wij alleen maar voor starters moeten bouwen. Er is ook vraag naar een hoger segment, zodat iemand uit een starterswoning door kan schakelen. Dan komen die woningen weer vrij voor starters."

Geen lokale bewoners
Volgens de andere partijen worden veel duurdere woningen helemaal niet bewoond door lokale bewoners. Voor jongeren wordt het zo onmogelijk om een betaalbare woningen te kopen. “Welk huis is voor een starter tegenwoordig nog betaalbaar?”, zegt Groote. Som: “Ik ken diverse jongeren die in de afgelopen tijd gewoon een bestaande woning hebben gekocht.” Rob Mos van Helder vindt het vooral belangrijk om de behoefte te peilen onder de inwoners.

Wasservice
Volgens Van Schriek en Van Dijken is de service voor inwoners met een wasvoorziening een succes. Daarbij geeft de Lokaal Belang-lijsttrekker aan dat er wel beter met de betrokkenen overlegd had moeten worden. “Door alle negativiteit is iedereen bang gemaakt voor de wasservice”, vindt Van Schriek. “Je moet met de mensen in gesprek gaan die de service gebruiken, die zijn zeer tevreden.”

'Niets weggenomen'
Helder-lijsttrekker Mos geeft aan dat er door de wasservice uren zijn afgenomen van de mensen met een wasindicatie: "Alles bij elkaar opgeteld heeft het wassen en strijken dertien minuten gekost, daarvoor neemt de gemeente een uur, inmiddels drie kwartier, weg. Dat meneer van Dijken zegt dat er niets is weggenomen, dat is niet waar." Van Schriek geeft daarop aan dat dit niet is afgenomen, maar dat het een wijziging is van de uitvoering.

Foto: REGIO8

Lees ook

Miljoenen voor ruilgrond in Montferland

De gemeenteraad van Montferland heeft donderdagavond unaniem besloten om 5,5 miljoen euro uit te gev...

Groote krijgt project ontwikkeling DocksNLD

Tijdens de eerste vergadering van het nieuwe college zijn dinsdag de portefeuilles verdeeld onder de...

Coalitie Montferland wil DocksNLD draaien

Lijst Groot Montferland, Helder, de PvdA en Lokaal Belang Montferland hebben woensdag hun coalitieak...

DocksNLD splijtzwam bij formatiegesprekken

De fracties van de PvdA, Lijst Groot Montferland, Helder en het CDA starten zaterdag met de gesprekk...

Inwoners bieden petitie tegen DocksNLD aan

Dorpsraad Azewijn en Bewonersgroep Dorpsbelangen Lengel hebben donderdagavond een petitie met ruim z...

PvdA Doetinchem aangevallen op meldpunt

Tijdens het laatste verkiezingsdebat van REGIO8 en Omroep Gelderland kruisten de Doetinchemse politi...