Ulft, Netherlands

Eeuwenoud landgoed bij Vorden moet spons worden

Het eeuwenoude landgoed 't Medler bij Vorden krijgt een flinke renovatie om beter voorbereid te zijn op piekbuien en extreme droogte. Er wordt een brede nieuwe beek uitgegraven waardoor water langer wordt vastgehouden bij droogte, terwijl de Baakse Beek met name bij extreme neerslag van groot belang blijft.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | Rens van Schip | 16 september 2022 16:10 | Aangepast op 16 september 2022 16:10
“We willen het landgoed dat al 350 jaar bestaat een duurzame toekomst geven”, zegt rentmeester Eelco Schurer namens de landgoedeigenaren. “Met de klimaatverandering van tegenwoordig moeten we mee en proberen we ons steentje bij te dragen.” Inmiddels is een groot stuk afgegraven waar straks een beek door het landgoed gaat slingeren. Daardoor krijgt het water de kans om in de grond te zakken, waardoor het gebied natter wordt. “Eigenlijk zijn we hier een soort ondergrondse meren aan het maken”, legt heemraad Peter Schrijver namens het Waterschap Rijn en Ijssel uit. “Overal waar hoge zandruggen zijn, proberen we het water zo lang mogelijk op te bergen.”

Dat het klimaat verandert, is ook op 't Medler na een aantal extreem droge zomers in de Achterhoek goed te zien. Zo verkeren meerdere beeldbepalende bomen in slechte staat. “Met name de beuken zijn er erg slecht aan toe”, zegt rentmeester Schurer. “Vorig jaar viel het qua droogte mee, maar dit jaar was het ook dramatisch. Die bomen sterven gewoon af. Dat betekent dat die lanen, die zo prachtig zijn en het landschap bepalen, uiteindelijk plaats moeten maken voor een nieuwe generatie nieuwe bomen.”

Dertig hectare landbouwgrond
Die nieuwe beplanting wordt deels gevoed door de nieuwe beek, maar er is ook ruimte voor nieuwe natuur binnen het project. Mede door ruilverkaveling is in totaal dertig hectare landbouwgrond vrijgemaakt, waarvan tien hectare bos wordt. “Je krijgt een stuk natuur terug, dus ik hoop dat inwoners hier straks kunnen kijken hoe het geworden is”, aldus wethouder Wilko Pelgrom van Bronckhorst, die trots is op de samenwerking tussen landbouw, overheden en landgoedeigenaren. “Maar we hebben natuurlijk naar komende generaties toe wel een verplichting.”

Verplaatsen theekoepel
Omdat de boeren hun grond pachten bij de landgoedeigenaar, vallen inkomsten weg. Daarvoor krijgt ’t Medler compensatie en dat geld wordt weer ingezet voor lokaal herstelwerk en aanpassingen. Zo wordt de pittoreske theekoepel verplaatst vanaf de Ruurloseweg naar de oprijlaan. “Dat zijn allemaal zaken die een hoop geld kosten”, verklaart Schurer, die blij is dat het geld alsnog ten goede komt aan het landgoed zelf. “Want het is niet zo dat de familie het gaat opmaken om op vakantie naar Hawaii te gaan. Dat geldt blijft behouden voor het landgoed.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Droogte|Waterschap|Vorden|Ruurlo|

Lees ook

Schoof bezoekt Duitse premier Wüst, grensoverschrijdende samenwerking krijgt stevige impuls

Afgelopen dinsdag ontving de Duitse premier Henrik Wüst de Nederlandse minister-president Dick Schoo...

Automobilist schiet over sloot in Vorden en belandt in bosjes

Bij een eenzijdig ongeval in Vorden is donderdagmiddag een automobilist met zijn voertuig in een bos...

Boswachter ontdekt Barbie-roze plas: ‘Nog nooit eerder gezien’

Boswachter Doreen Rugers stond versteld bij het vreemde gezicht van een felroze plas water in een na...

Na zestien jaar wordt het verwaarloosde station Vorden gerenoveerd

Al zestien jaar lang staat het enige stationsgebouw van de gemeente Bronckhorst er verwaarloosd bij ...

Raad Bronckhorst maakt zich hard voor behoud veelbesproken brug in Vorden

De gehele raad van de gemeente Bronckhorst wil de plannen van de gemeente om een brug bij Kasteel Vo...

Overleden persoon op camping blijkt 38-jarige man uit Hengelo (O)

De man die dinsdagochtend dood werd aangetroffen op camping De Goldberg in Vorden, is geïdentificeer...