Ulft, Netherlands

Emmerik haalt als eerste Duitse stad zélf bevrijdingsvuur op

De organisatie bij de vrijheidsbank in Netterden. V.l.n.r. Christa van Dee, Tim Terhorst, Henk Groote, Toon Masselink. REGIO8
Emmerik heeft de primeur in de nacht van 4 op 5 mei, als eerste Duitse stad ooit halen ze het bevrijdingsvuur op in Wageningen. Met dank aan de fictieve gemeente EMOJI, een samenwerking tussen Oude IJsselstreek, Montferland en Emmerik komt het vuur naar de Duitse stad.
Bart Sollman | 16 februari 2024 09:25 | Aangepast op 16 februari 2024 09:25
Het symbolische vuur ging twee jaar geleden voor het eerst de grens over naar Kleef, maar zij haalden hem niet zelf op. “Ik ben heel trots dat wij als Emmerik de eerste Duitse gemeente zijn die met een bord in Wageningen staan om het bevrijdingsvuur op te halen”, aldus Tim Terhorst namens de gemeente Emmerik. Op dit moment zijn de Oosterburen volgens Terhorst nog niet zo op de hoogte van de Nederlandse traditie van het bevrijdingsvuur. “Maar door onze deelname hopen we er bekendheid aan te geven. Het zou mooi zijn als er volgend jaar meer Duitse steden meedoen en ons voorbeeld volgen”, zegt de Duitser.

Het idee om het bevrijdingsvuur naar de drie gemeenten te halen komt uit de koker van Christa van Dee, één van de oprichters van EMOJI. Zij heeft vervolgens mensen bij het project betrokken met ieder een eigen expertise. Oud-wethouder Henk Groote zit namens Montferland in de organisatie van de estafetteloop van EMOJI. “Ik ben veertig jaar militair geweest en heb onder andere in brandhaarden gezeten. Ik heb persoonlijk ondervonden wat het belang van vrijheid is”, zegt Groote.

‘Gezamenlijk uitdragen’
Volgens Groote is het juist nú heel belangrijk om die vrijheid te vieren: “Aan de Oost-Europese grenzen en op andere plekken in de wereld is de vrijheid heel broos. Het is belangrijk dat we daarom met onze buren samenwerken en grensoverschrijdend die vrijheid uitdragen en laten zien aan de jeugd. Dat moeten we koesteren.” Toon Masselink, mede-organisator, is het met Groote eens: “We moeten laten zien dat we als buren samen kunnen werken. Of je nu aan de ene of andere kant van de grens woont, dat maakt niet uit.”

150 lopers
Masselink is verantwoordelijk voor het werven van hardlopers die de tocht gaan afleggen. Hij organiseert al een aantal jaar de estafetteloop ‘Rondje Oude IJsselstreek’, dus aan netwerk in die wereld geen gebrek. Toch heeft hij grootse plannen: “We gaan voor maximaal honderdvijftig hardlopers. Vijftig uit Montferland, vijftig uit Oude IJsselstreek en vijftig Duitsers.” Of dat ook een realistisch aantal is? “We gaan het zien, het is de eerste keer. We gaan er wel ons best voor doen, het is in ieder geval een heel mooi streven”, aldus Masselink. “Burgemeester de Vries wil al meelopen als het in zijn agenda past, ook wethouder Eleveld is fervent hardloper. Het zou mooi zijn als die mee gaan doen.”

Lees ook

Grenzen slechten op wielen: EMOJI komt met eerste Fiets- en Handbike3Daagse

Wat begon als een idee van R.T.C. De Grenslandrijders om goodwill te creëren, wordt nu werkelijkheid...

Emmerik deelt gratis kaarten uit voor Achterhoeks festival

Muziekliefhebbers in de Duitse grensplaats Emmerik hebben geluk. De gemeente deelt maar liefst 200 g...

Kreis Kleef helpt failliet ziekenhuis Emmerik met 4,5 miljoen euro

Het St. Willibrord ziekenhuis in Emmerik kan zeker tot het einde van het jaar open blijven, ondanks ...

Achterhoek zet stap vooruit, nieuw asielzoekerscentrum op komst

De Achterhoek wil de komende jaren flinke stappen zetten in de opvang van asielzoekers. In de acht v...

Kinderraad Oude IJsselstreek verzamelt zwerfafval voor de kinderafdeling

De kinderraad van de gemeente Oude IJsselstreek heeft een cheque overhandigd aan het Slingeland ziek...

Artsen failliet Ziekenhuis Emmerik sturen Brandbrief aan minister

De artsen van het failliete ziekenhuis in Emmerik hebben brandbrief gestuurd naar het Ministerie van...