Polychloorbifenylen (pcb’s) zijn schadelijke stoffen. Ze komen voor in bepaalde soorten olie en plastic, bouwmaterialen en bestrijdingsmiddelen met chloor. Ze kunnen via milieuvervuiling terecht komen in voeding. Grote hoeveelheden PCB's kunnen slecht zijn voor de gezondheid.
‘PCB is een verzamelnaam voor stoffen die onder andere werden gebruikt als isolatievloeistof in transformatoren en condensatoren. Of als stabilisator in kunststoffen en weekmakers in verf. De stoffen kunnen kankerverwekkend zijn, maar vormen alleen een risico wanneer ze via de mond worden ingenomen’, aldus de gemeente Berkelland in een persbericht.
BelemmeringDe eigenaar van de grond is de gemeente Berkelland die het weiland sinds 2018 in erfpacht heeft uitgegeven aan de Stichting Natuurpark Kronenkamp. De Stichting Natuurpark Kronenkamp wil een deel van het weiland gebruiken als educatief natuurpark, voor onder andere het telen van groente en fruit.
De ODA heeft echter vastgesteld dat de verontreiniging een belemmering kan zijn voor de plannen. Op advies van de ODA schakelde de gemeente de GGD en Gezondheidsdienst voor de dieren in om de gezondheidsrisico’s te kunnen inschatten.
WandelpadOmdat het weiland alleen als wandelpad wordt gebruikt zijn volgens de GGD en de Gezondheidsdienst voor de dieren de gezondheidsrisico’s beperkt. Mensen worden niet direct blootgesteld aan de vervuilde grond. Het terrein hoeft dan ook niet te worden afgezet. Wel adviseert de GGD om het terrein niet in te richten als moestuin, boomgaard of speelgelegenheid. Een inrichting als park of openbaar groen kan bijvoorbeeld wel. Hierover gaat de gemeente nog in gesprek met de Stichting Natuurpark Kronenkamp.
Nu duidelijk is dat het weiland ongeschikt is voor gebruik als moestuin of boomgaard, wil de gemeente weten waarvoor de grond wel geschikt is. Daarover heeft de gemeente advies gevraagd aan een onafhankelijk milieu-adviesbureau. De gemeente heeft de direct omwonenden geïnformeerd over de verontreiniging, de mogelijke gevolgen en de vervolgstappen.