Sinds dinsdag is er al wel een calamiteitenregeling beschikbaar gesteld voor de gemeenten Oude IJsselstreek en Doetinchem. Geiten- en schapenhouders uit die gemeenten kunnen tot 21 januari 2024 subsidie aanvragen voor het nemen van wolfwerende maatregelen, gezien de provincie binnen één week meerdere meldingen heeft ontvangen over aangevallen schapen.
De eerste aanval vond op de tweede dag van januari plaats. Zes schapen in Mechelen kwamen daarbij om het leven. Op 6 januari werden er twee schapen aangevallen in Wehl, gevolgd door een derde aanval op een schaap in diezelfde plaats, laat een woordvoerder van de provincie weten. DNA-onderzoek moet overigens nog uitwijzen of de aanvallen daadwerkelijk het werk waren van een wolf.
Rasters
Met de tijdelijke subsidie kunnen de geiten- en schapenhouders snel wolfwerende rasters aanschaffen en plaatsen. Daarnaast kunnen zij een noodset lenen van de provincie en advies vragen aan de provinciale wolvenconsulent over preventieve maatregelen.
Leefgebied Achterhoek?
De wolf komt sinds 2019 voor in Gelderland. Tot nu toe zijn de Noord-Veluwe, de Zuidwest-Veluwe en de Midden-Veluwe aangewezen als leefgebied. Schapenhouders in die gebieden kunnen altijd aanspraak maken op subsidie. Dierhouders in de Achterhoek en in andere delen van de provincie komen vooralsnog niet in aanmerking voor een structurele subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen.
Naar verwachting wordt er hierover rond mei een beslissing gemaakt door het Gelders parlement.
Foto: REGIO8 (archief)