Het tekort komt vooral door stijgende kosten in het sociaal domein. Op dit moment wordt een tekort van 2 miljoen euro in dit domein opgevangen met geld uit de reserves, maar dat is geen blijvende oplossing. Ook andere zaken, zoals onderhoud aan wegen, moeten beter worden geregeld en vastgelegd in de begroting. Hierdoor heeft de gemeente jaarlijks miljoenen extra nodig.
Hoe groot het probleem precies is, moet nog verder worden onderzocht. Er zijn nog veel onzekerheden omdat de gemeente zo vroeg begint. “Door nu al te beginnen, kunnen we op tijd zoeken naar oplossingen. We willen ook geen onrust veroorzaken en iedereen zo vroeg mogelijk inlichten. We willen open en eerlijk zijn naar de raad en inwoners”, zegt wethouder Jeanette Derksen.
Een eerder aangenomen motie ‘Besturen is vooruitzien’, gesteund door D66, DaadKracht, Eén Montferland, Helder, CDA, PvdA en de VVD, benadrukt dat de gemeente vooruit moet denken. Al twee jaar geleden werd gewaarschuwd voor 2026, het zogenaamde ravijnjaar, waarin veel gemeenten door bezuinigingen van de overheid in de problemen komen. De huidige cijfers laten zien dat Montferland inderdaad moet ingrijpen.
Bezuinigingen en veranderingen
Het college werkt nu aan maatregelen om het tekort op te vangen. Er wordt gekeken naar bezuinigingen binnen de hele organisatie, waarbij de helft van de besparingen uit het sociaal domein moet komen. Ook wordt bekeken of budgetten realistischer kunnen worden opgesteld, zodat onbenut geld terugvloeit naar de algemene middelen. Verder wordt het plan om het sociaal domein anders in te richten versneld doorgevoerd. Hoe ingrijpend de maatregelen zullen zijn, wordt later duidelijk. “We willen de financiële problemen niet laten oplopen en op tijd ingrijpen”, aldus Derksen.