Ulft, Netherlands

Achterhoek én Duitsland krijgen rol bij Koningsdag in Doetinchem

Foto: REGIO8
Trots en blij, dat is de Achterhoek nu bekend is geworden dat Koning Willem-Alexander volgend jaar zijn verjaardag in Doetinchem viert. De voorbereiding op het grote feest start binnenkort, ook Duitsland en andere Achterhoekse gemeenten kunnen een rol krijgen op de landelijke feestdag.
Jasper Hazelaar | 19 juli 2024 14:40 | Aangepast op 19 juli 2024 14:40
“Dit stond al heel lang op ons wensenlijstje”, zegt de Doetinchemse burgemeester Mark Boumans over het organiseren van Koningsdag. “Het is het grootste live-evenement in Nederland met vier miljoen kijkers en tienduizenden bezoekers. We verwachten er eigenlijk nog meer, omdat we zo dichtbij het Ruhrgebied zitten. We weten dat heel veel Duitsers gek op de Oranjes zijn. De adel en de royals worden daar echt op de voet gevolgd, dat hebben ze vorig jaar met Koningsdag in Emmen ook gemerkt. Als je liefhebber bent en je woont in Düsseldorf of Dortmund stap je in de auto en ben je met een uurtje bij ons.”

Boumans rekent niet alleen op Duitse bezoekers, hij zoekt ook actief de samenwerking met partners over de landsgrens. “Dan kun je denken aan politie-inzet, maar ook aan onderdelen in het programma en de mensen die we ontvangen”, zegt de burgemeester, die ook nauw wil optrekken met andere Achterhoekse gemeenten. “Alle ideeën voor het programma zijn welkom, ik krijg sinds vanochtend ook al non-stop appjes. Dus we hopen met inwoners en organisaties echt tot een hele mooie invulling van de dag en het weekend te komen.”

Een miljoen euro?
De burgemeester hoopt ook dat de provincie en buurgemeenten uit de Achterhoek mee willen betalen aan de organisatie. Het exacte kostenplaatje is niet duidelijk, maar op basis van eerdere jaren kan Boumans een ruwe schatting geven: “Jarenlang was het rond de miljoen euro, oplopend tot 1,5 miljoen euro. De laatste edities waren duurder, dat heeft te maken met oplopende kosten voor veiligheid en beveiliging. Maar het is geen competitie om het grootste, mooiste of beste neer te zetten. We willen op Achterhoekse schaal gewoon een mooi programma neerzetten.”

Aanslag in Apeldoorn
Het wordt de eerste Koningsdag in Gelderland sinds 2009, toen de aanslag in Apeldoorn plaatsvond. “Dat was een hele impactvolle dag met een hele trieste afloop”, herinnert Boumans zich. “Er zit dus wel een beetje extra spanning op. Juist nu in Gelderland moet het goed verlopen. En dat willen we ook heel graag. Een mooie en veilige dag waarop de Koninklijke familie, de bezoekers en de televisiekijkers echt denken van ‘wauw, dat is gaaf’. Zo kunnen we ook bereiken dat mensen nog eens onze kant opkomen.”

Favoriet in het Koningshuis?
De voorbereiding op de dag gaat deze zomervakantie van start. Welk lid van het Koninklijk Huis Boumans zijn persoonlijke favoriet is? “Ik ben gek op onze Koning:”, zegt de Doetinchemse burgervader. “Ik heb hem een paar keer mogen ontmoeten en ik ben altijd onder de indruk hoe hij met een vorm van ontspanning de goede toon weet aan te slaan. Maar het is fantastisch dat ook de Koningin, de prinsessen en heel veel leden van de Koninklijke familie komen. Het wordt een geweldige dag.”

Lees ook

Overval op Domino's in Doetinchem, gedreigd met vuurwapen

Een vestiging van Domino's Pizza in Doetinchem is vrijdagavond overvallen. Ten tijde van de overval ...

Slingeland Ziekenhuis alweer getroffen door wateroverlast, derde keer in een jaar

De stevige regenbui van maandagavond heeft voor behoorlijke overlast gezorgd, ook bij het Slingeland...

Bijna zestigduizend bezoekers op Stadsfeest Doetinchem

Afgelopen weekend bezochten bijna zestigduizend bezoekers in en rondom het centrum van Doetinchem he...

Doetinchem gaat de strijd aan tegen discriminatie als regenbooggemeente

De gemeente Doetinchem is vanaf heden een officiële regenbooggemeente, wat betekent dat er onder and...

Doetinchem wil grote stap zetten met ‘Noaberhoek’ en tijdelijke asielopvang

Doetinchem wil een grote bijdrage leveren aan het tekort aan huisvesting voor asielzoekers en daarme...

Nieuwe tijdelijke opvang voor honderd asielzoekers in Doetinchem

De gemeente Doetinchem krijgt in 2025 een nieuwe opvanglocatie voor asielzoekers. In een leegstaand ...