Ulft, Netherlands

Catharinakerk Doetinchem moet publiekstrekker van de stad worden

Foto: REGIO8
De Catharinakerk in Doetinchem moet een nieuwe functie krijgen en getransformeerd worden tot een publiekstrekker van de stad. Wat die nieuwe functie moet gaan worden gaat Stichting Catharinakerk Doetinchem de komende twee jaar onderzoeken. Protestantse Gemeente Doetinchem, het huidige kerkbestuur, en de stichting hebben daarvoor een intentieverklaring ondertekend. De stichting heeft twee jaar de tijd om met een plan te komen.
Hidde Vinkenvleugel | 31 maart 2025 12:07 | Aangepast op 31 maart 2025 12:07
Het belangrijkste doel van de nieuwe invulling voor de in het jaar 1200 gebouwde kerk is volgens het kerkbestuur dat het een ‘magneet van de stad’ moet worden. ‘Daarbij zou het mooi zijn als de locatie beschikbaar blijft voor speciale gebeurtenissen en herdenkingen’, aldus het kerkbestuur. ‘Verder staat het de stichting vrij om met plannen te komen, mits er een sluitende exploitatiebegroting is.’ Want die begroting is waar het huidige kerkbestuur momenteel met name tegenaan loopt.

‘De exploitatie van dit grote gebouw loopt aardig in de papieren en is door onze kerkgemeenschap eigenlijk niet meer op te brengen’, vertelt rentmeester van de kerk Henkjan Kok. ‘Aan de andere kant voelen we ons zeer verbonden met de Catharinakerk. Hier zijn mensen gedoopt, zijn huwelijken gesloten en hebben we afscheid genomen bij uitvaarten. Maar onze geloofsgemeenschap is er niet om een gebouw in stand te houden.’

‘Leuke uitdaging’
Voorzitter van Stichting Catharinakerk Doetinchem, Gerard Stolwijk, beschrijft de zoektocht naar een nieuwe invulling als een uitdaging. ‘Als je op zoek gaat naar een nieuwe functie, kijk je ook naar het gebouw zelf. Dat heeft nu een gesloten karakter, het nodigt niet uit om naar binnen te komen. Als je kijkt naar de nieuwe binnenstadvisie, waarin het Simonsplein de huiskamer van de stad wordt genoemd, dan kan het niet anders dan dat je daar de kerk bij betrekt. En dan krijg je te maken met allerlei voorschriften, want het gebouw is een rijksmonument. Niet alles kan. Dat wordt nog best een puzzel, een leuke uitdaging dus’, aldus Stolwijk.

Het kerkbestuur vindt het ook belangrijk dat het gebouw niet zomaar een invulling krijgt, maar dat deze passend is. Zo krijgen kerken in andere plaatsen tegenwoordig invullingen als een bibliotheek, theater of restaurant. ‘Wij vragen de stichting op zoek te gaan naar een invulling die past bij het karakter van het gebouw. Bovendien moet die een meerwaarde hebben voor onze stad’, aldus Kok.

2027 overdracht?
Wat de exacte invulling wordt, moet dus nog even op zich laten wachten. Pas als er een geschikte functie is gevonden, wordt de kerk overgedragen aan de stichting. ‘Lukt dit niet, dan komt er geen overdracht, maar het idee is om voor 1 januari 2027 dit gebouw aan de stichting over te doen’, aldus het kerkbestuur.

Lees meer over:

Doetinchem|Catharinakerk|

Lees ook

Ludgerbeeld verhuist van Doetinchem naar Zelhem: 'Einde van een tijdperk'

Oud-werknemers en scholieren van het Ludger College hebben woensdagochtend afscheid genomen van het ...

Doetinchemse Sportverkiezing zet lokale helden in het zonnetje: ‘Dit is gewoon goud’

In een volle theaterzaal van het Amphion Theater zijn maandagavond verschillende sporters in het zon...

Brandweer moet vierduizend kilo voer uit silo's scheppen in Doetinchem

De brandweer moet uit het pand van het diervoederbedrijf in Doetinchem waar woensdagochtend brand on...

Omwonenden uiten zorgen over tijdelijke daklozenopvang aan Terborgseweg

Een groep omwonenden van de beoogde tijdelijke opvanglocatie voor dak- en thuislozen aan de Terborgs...

Bestuurder scootmobiel gewond na aanrijding in Doetinchem

Een bestuurder van een scootmobiel is vrijdagmiddag in Doetinchem gewond geraakt bij een botsing met...

Explosieven uit Tweede Wereldoorlog gevonden op woningbouwterrein in Wehl

De werkzaamheden op het woningbouwterrein Fokkenkamp aan de Doesburgseweg in Wehl zijn tijdelijk sti...