“Ik vind de regel eigenlijk een beetje tegenstrijdig want we hebben net corona achter de rug en toen mocht helemaal niks”, aldus Nancy Litjes, eigenaresse van de gelijknamige snackbar in ’s Heerenberg. “En nu verwachten ze dat mensen met een eigen pan binnen mogen komen. Dat gaat gewoon niet samen.” Hoewel de overheid het wel als advies geeft, gaan ze bij Litjes niet over stag. “Ze willen ook hebben dat wij ons aan de sociale hygiëne houden.” Ook bij Cafetaria Kennedyplein in Ulft zijn ze het niet eens met het advies. “Ze blijven maar adviseren, maar zonder enig overleg met mensen die er mee gaan werken”, aldus eigenaar Ünal Kuzur.
In de Achterhoek staan mensen nog niet te springen om met spullen uit hun eigen keuken naar de snackbar te gaan. “We hebben hier nog geen mensen gehad met eigen kommen of pannen”, schetst de snackbarhouder uit ’s-Heerenberg. “We hebben er wel vragen over gehad en dan proberen wij het uit te leggen waarom wij daar niet aan mee werken.”
Suikerriet
Bij Litjes in 's-Heerenberg wordt op termijn het plastic ingeruild voor een duurzamer alternatief. “Wij zijn nou bezig om over te stappen op suikerrietbakjes, dus plasticvrij”, aldus Litjes. Bij de snackbar wordt eerst de oude voorraad opgemaakt voor het plastic verdwijnt. “We geven het nu nog gratis weg en dan is het eind van deze week op.”
€0,01 per bakje
Ünal Kuzur van Cafetaria Kennedyplein in Ulft ziet in het gebruik van suikerriet niet zitten: “Kartonnen bakjes kunnen wel, maar die zijn dan qua inkoopprijs twee keer zo duur en dan moet ik wéér mijn prijzen omhoog gooien..”. Zij blijven gebruikmaken van hun vertrouwde bakjes: “Wat wij gaan doen is één cent vragen als formaliteit, meer niet.”
Foto: REGIO8