Ulft, Netherlands

Achterhoekse D66'ers breken met Berkellandse Han Boer

Foto: REGIO8 (archief)
De zeven Achterhoekse D66-fracties breken met het Berkellandse raadslid voor die partij Han Boer. Zaterdag besloten ze dat in een bijeenkomst in Winterswijk. Ze hebben Boer ook gevraagd om zijn zetel in de Achterhoek Raad aan iemand anders te geven.
Bart Sollman | 23 juni 2024 13:22 | Aangepast op 23 juni 2024 13:22
"Ik was er zeker bij gister. Er is natuurlijk heel wat gebeurd in Berkelland de afgelopen tijd. Wij als Achterhoekse D66'ers worden daar ook op aangesproken door anderen", zegt Camiel Vanderhoeven van D66 Oude IJsselstreek. "Het gaat van grappig bedoelde opmerkingen tot serieuze kritische vragen. Dit is niet goed voor het beeld van D66 in de regio, daarom moesten we er iets mee."

De lokale D66 fracties besloten hierop zelf om in te grijpen en zich niet te verschuilen achter wat de landelijke partij zou doen. Vanderhoeven: "D66 is geen partij zoals bijvoorbeeld de SP, bij die partij worden namelijk landelijk alles aangestuurd. Bij ons is dat niet het geval. Wij hebben als lokale partijen melding gemaakt bij het regiobestuur."

Vanderhoeven wil niet te inhoudelijk ingaan op de politieke situatie in Berkelland: "Wij hebben het rapport niet gelezen, maar er zijn natuurlijk wel flinke aantijgingen. Daarnaast is er veel ophef ontstaan. Hoewel we het rapport niet gezien hebben, zien we wel het handelen van Boer in de raad, en hoe er daar over gesproken wordt." Conclusie van het overleg met het regiobestuur is nu dus dat Boer zijn zetel in de Achterhoek Raad moet inleveren.

Boer heeft hiermee ingestemd. Hij wil ook niet dat de partij slachtoffer wordt van de politieke storm die rond hem is ontstaan. Boer zei eerder over het rapport dat het een 'ondeugdelijk' rapport was. Daarnaast zegt hij zich er niet in te herkennen, al erkent hij ‘wel eens een verkeerde grap te hebben gemaakt’.

Hoe zat het nu ook alweer met de politieke situatie in Berkelland waardoor de Achterhoekse D66'ers gebroken hebben met voormalig wethouder Boer. De Berkellandse politiek is al weken in de ban van een onderzoek naar de ‘angstcultuur’ binnen de ambtelijke organisatie. Hoewel zijn naam niet letterlijk wordt genoemd, gaat de beschuldigende vinger op basis van anonieme meldingen naar Han Boer.

Vervolgens belandde de Berkellandse politiek in een achtbaan. Een meerderheid van de raad in Berkelland heeft afgelopen week het vertrouwen in het college opgezegd. De wethouders Gerjan Teselink (VVD), Arjen van Gijssel (CDA) en Betsy Wormgoor (PvdA) legden de motie naast zich neer, waarna er een ontslagprocedure in werking werd gesteld. Die werd eveneens met 15 tegen 11 stemmen aangenomen.

Lees ook

Automobilist met twee kinderen in het voertuig botst op boom in Aalten

Een automobilist is zondagmiddag in het buitengebied van Aalten op een boom gebotst. In de auto zate...

Nederlanders en Turken vieren samen feest in Doetinchem, politie grijpt in na vechtpartij

Na afloop van de kwartfinale op het EK Voetbal tussen Nederland en Turkije trokken supporters van be...

Toiletverstopper en gezochte Pool opgepakt bij grenscontroles in trein

De Duitse politie heeft deze week twee mensen opgepakt bij controles in de trein tussen Nederland en...

De Graafschap in eerste oefenwedstrijd niet langs De Treffers

De Graafschap heeft de eerste oefenwedstrijd van de voorbereiding op het nieuwe seizoen zaterdagmidd...

Boogbouwers uit Didam en omgeving trappen schuttersfeest af met kerstbomen

Hoewel het schuttersfeest in Didam en omgeving zondag pas begint, zijn tientallen buurtschappen, vri...

Achterhoek zet stap vooruit, nieuw asielzoekerscentrum op komst

De Achterhoek wil de komende jaren flinke stappen zetten in de opvang van asielzoekers. In de acht v...