“Kaumera is een grondstof die wij winnen van FrieslandCampina. De grondstof kan heel goed water vasthouden, maar werkt ook als biostimulant en bodemverbeteraar", legt heemraad Antoinet Looman uit. Hoe mooi is het dat die nieuwe grondstof, waarvan wij in 2018 de wereldprimeur hadden, er nu voor gaat zorgen dat we hier een sterkere en stevigere grasmat gaan krijgen.”
Door die verbeterde mat wordt de dijk eronder ook een stuk steviger. Iets dat nodig is, volgens Dennis Roes van het waterschap: “We zien dat droogte in de dijken zorgt voor een vermindering van de stabiliteit, en daar kan dit product ook een mooie toepassing voor hebben.”
Kaumera Achterhoekse trots?
Op de dijken langs de Oude IJssel bij Hoog-Keppel voert het waterschap nu proeven uit om te kijken op welke manier Kaumera het beste werkt: in een hoge of lage dosering, in combinatie met compost of zonder. Woensdag werden daar de gras- en kruidenzaden aan toegevoegd. “Dit is natuurlijk een perfecte proef,” vertelt Roes trots. “Om in je eigen gebied met een Achterhoeks product dit te kunnen toepassen.”
Kaumera kan volgens de accountmanager van het waterschap met recht de titel ‘Achterhoeks’ dragen. Zo staat de fabriek waar het waterschap het wint in Zutphen: “De grondstof wordt gemaakt van afvalwater van FrieslandCampina, dat op zijn beurt weer afkomstig is van melk van Achterhoekse koeien uit Achterhoekse weilanden.”
Internationaal succes
De proeven moeten niet alleen zorgen voor verbeterde dijken langs de wateren van Rijn en IJssel. “De kennis die we opdoen, kunnen we tegelijkertijd over Nederland en de rest van de wereld verspreiden,” aldus de heemraad. Want het gebruik van Kaumera wordt door het waterschap ook al over de landsgrenzen gepromoot, met succes.“In Spanje is het getest op mais en je ziet daar een verbetering van het gewas ten opzichte van droogtestress. Dat is iets dat in Zuid-Europa nog veel meer speelt op dit moment dan in Nederland. Hoewel we eerlijk moeten zeggen, als we kijken naar de afgelopen droge zomers, dat de opbrengst van de landbouwgewassen sterk terugloopt doordat we echt droogte krijgen.”
Proef van vijf jaar
Roes hoopt dan ook dat er met de proef een antwoord komt op de steeds groter wordende dreiging van droogte in de Achterhoek. De proef loopt vijf jaar. Looman wil graag een voorbeeld stellen voor collega-bestuurders: “We hopen dat we kunnen laten zien dat we dit op veel meer plekken moeten toepassen.”