Dit schooljaar is er gestart met een pilot, waarbij drie vmbo-leerlingen momenteel een opleiding Metaalbewerking bij het Technisch Lyceum volgen. Komend schooljaar zullen acht vmbo-leerlingen van verschillende scholen uit de Achterhoek gaan starten. De leerlingen krijgen techniekonderwijs op maat, wat betekent dat ze zich mogen concentreren op wat ze later echt nodig hebben om in de techniek aan de slag te kunnen. “Een aantal leerlingen weet al heel vroeg wat ze later willen worden”, zegt docent Tonny te Winkel van het Technisch Lyceum. “Om ze daar in tegemoet te komen moet je het onderwijs daarop aanpassen en flexibel zijn in de manier hoe je het onderwijs vormgeeft.”
De leerlingen van het Technisch Lyceum volgen al een dagdeel in de week lessen op het mbo bij Anton Tijdink Techniekopleidingen in Terborg. “Onder begeleiding van docenten maken ze al mbo-werkstukken en leren ze al met bepaalde materialen om te gaan”, aldus Te Winkel. De vijftienjarige Danny Messink is één van de vmbo-leerlingen op het Technisch Lyceum. “In het eerste jaar van de middelbare school wist ik al wat ik wilde worden”, zegt Danny. “Ik ben thuis veel bezig met lassen. Dat doe ik samen met mijn vader, waarbij we ook meedoen aan autocrosswedstrijden.” Voor Danny is het Technisch Lyceum een uitkomst: “Je hoeft geen werkstukjes meer te maken, bijvoorbeeld met elektra, die je niet leuk vindt. Dan ga je met tegenzin dingen doen. Nu kan ik iets doen wat ik leuk vind en goed kan.”
‘Meer dan welkom’
Frank te Hennepe is directeur van Apparatenfabriek Ara in Aalten, een bedrijf dat gespecialiseerd is in plaatbewerking, elektrotechniek en het maken van hard- en software. Hij juicht de komst van het Technisch Lyceum toe. “Ik vind het heel mooi dat jonge mensen de kans krijgen om te doen wat ze heel graag willen”, aldus te Hennepe. “Dat is voor het bedrijfsleven alleen maar goed, want daarmee creëer je goede toekomstige werknemers.” Ook voor Te Hennepe is het lastig om vacatures binnen zijn bedrijf ingevuld te krijgen: “We doen erg ons best, maar we moeten zelfs mensen uit het buitelanden halen om te kunnen voldoen aan de vraag. Daarom zijn jonge mensen uit de Achterhoek meer dan welkom.”
Samenwerken
Het Technisch Lyceum is een samenwerking tussen middelbare scholen in de Achterhoek en mbo-instellingen Graafschap College en Anton Tijdink Techniekopleidingen. “Nu deze vorm van onderwijs een succes blijkt, willen we dit niet alleen uitrollen naar andere niveaus en leerjaren, maar ook naar verschillende beroepsgebieden”, vertelt Bram Clahsen, directeur van de sector Techniek & Informatica van het Graafschap College. “Zo willen we ook gaan kijken naar bijvoorbeeld de zorg en de horeca.”
Foto: REGIO8