"In de Achterhoek kennen wij het naoberschap, dat is dat je omkijkt naar elkaar", laat wethouder Emmeke Gosselink van Bronckhorst weten. "Met zo'n nieuwe wijk heb je ook een sociale structuur die je gaat bouwen." Leden van de klankbordgroep zijn inwoners van het dorp die vanaf het begin van het traject betrokken zijn bij de plannen. Ze hopen dat de wijk de vitaliteit van het dorp een zetje kan geven. "Het is een uitstekend initiatief, zeker voor het behoud van de jonge en oudere bewoners in Zelhem", laat Henk Brinkman, lid van de klankbordgroep weten.
Gosselink hoopt dat de wijk voor beweging zorgt op de lokale woningmarkt: "Wij hopen dat er een verhuisstroom op gang komt, en dat hierdoor woningen vrijkomen voor andere mensen die een huis zoeken." Inwoners van Zelhem merken dat nieuwe woningen hard nodig zijn om de leefbaarheid in het dorp te behouden, melden leden van het klankbord. Zij zien namelijk dat de jongeren wegtrekken uit het dorp.
Vitaliteit
"De jeugd trekt weg, niet alleen in Zelhem, maar in heel Bronckhorst", bevestigt Brinkman. Die mening deelt klankbordgroeplid Wim Derksen: "En de woningen die hier te koop staan zijn ook erg snel weg, het is toch een gewilde locatie. Voor de vitaliteit van het dorp is het belangrijk dat er doorstroming plaatsvindt."
Gezamenlijk opdrachtgever
In de wijk komen ongeveer 130 woningen. Daarvan zullen er 25 geschikt zijn voor collectief particulier opdrachtgeverschap, het zogenaamde CPO. Hierbij is het de bedoeling dat jongeren zich verenigen en gezamenlijk opdrachtgever zijn van het nieuwbouwproject. Maar hoe duur zijn betaalbare starterswoningen gebouwd via het CPO?
Prijs CPO
"Bij voorgaande CPO-projecten zaten de woningen allemaal tussen de 170.000 euro en 250.000 euro", laat Gosselink weten. " Het liefst komen deze woningen daar qua prijs nog onder, maar dat is echt een utopie met de huidige bouwprijzen. We moeten realistisch blijven."
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal