Ulft, Netherlands

Anholt loopt uit voor afscheid van geliefde Vorst van Salm-Salm

Foto: REGIO8
Het is waarschijnlijk een van de grootste gebeurtenissen die in Anholt heeft plaatsgevonden in de afgelopen jaren. In de Duitse grensplaats is vrijdag afscheid genomen van de op 91-jarige leeftijd overleden Vorst Carl Philipp van Salm-Salm. Zijn uitvaart werd bijgewoond door honderden mensen, en heel Anholt bracht een laatste groet.
Tim Rondeel | Domien Esselink | Nick Hermsen | 23 augustus 2024 16:13 | Aangepast op 23 augustus 2024 16:13
"De oudere inwoners van Anholt die hem nog persoonlijk gekend hebben, maar ook veel jongeren,” beschrijft Frithjof Nowakewitz, journalist van IsselburgLive. “Ook veel mensen uit nieuwsgierigheid, want het komt hier natuurlijk niet elke dag voor dat er zo'n drukte is. En er zijn veel toeschouwers die het willen meemaken." Hoewel Duitsland geen koningshuis kent en ook het vorstendom niet meer bestaat, mocht Carl Philipp van Salm-Salm nog steeds de titel van vorst dragen. 

Ondanks zijn titel stond de bewoner van Kasteel Anholt midden in de samenleving. Hij noemde zich dan ook met trots de Anholter Junge. "Een heel normaal persoon die met iedereen contact wilde hebben en iedereen ook benaderde,” beschrijft Nowakewitz. “De jongere generatie kende hem natuurlijk niet; wie nu tussen de twintig en dertig is, had geen contact met het vorstenhuis. Maar de ouderen kenden hem goed en behandelden hem als volkomen normaal, en hij deed dat ook bij de Anholters.”

Dat merkte ook Jan Vreeman, de organisator van de voormalige wielerwedstrijd Dwars door Gendringen-Anholt. "Die man heeft natuurlijk aanzien, maar hij gedroeg zich wel als een gewone burger,” schetst Vreeman. “Het is onvoorstelbaar hoe makkelijk hij te bereiken was. Als je hem een keer gesproken had, was je bijna zijn vriend."

Liefhebber van de Achterhoek 
De vorst was een graag geziene gast op evenementen in de Achterhoek. Zo droeg hij het schuttersleven een warm hart toe en was hij een groot wielerliefhebber. De Anholter Junge was dan ook direct enthousiast toen de wielerwedstrijd vertrok vanaf zijn kasteel. "Hij deed toen zelf het voorstel om de kanonnen bij zijn kasteel af te schieten bij de start,” legt Vreeman uit. “Hij heeft alle drie de kanonnen laten reviseren en gebruiksklaar maken. En het eerste startschot heeft hij zelf gegeven."

Groots afscheid
Na een ceremonie in de St. Pankratiuskerk is Vorst Carl Philipp bijgezet in de Heilig-Kreuz-Kapelle. Anholt nam op een grootse manier afscheid van hun vorst. "Met heel veel gasten; men heeft het over vier- tot vijfhonderd personen die zijn uitgenodigd, ook veel vorstenhuizen. Ik denk dat het heel druk is en voor Anholt een heel grote gebeurtenis is,” beschrijft Nowakewitz.

Meest gelezen

Enthousiaste Berry Powel wil door als technische man bij De Graafschap

Tim Rondeel | Hidde Vinkenvleugel | 11 sep 2024 16:56

Lees ook

Naast zonnepark en windmolens ook waterstoffabriek in Netterden

Het stroomnet is vol, dat is algemeen bekend. Op sommige momenten kunnen de Netterdense windmolens v...

Eerste elftal SDOUC wijkt uit naar 'De Buitenham' in Varsselder

Het eerste elftal van voetbalvereniging SDOUC uit Ulft speelt de thuiswedstrijden tot aan de winters...

Formule 1-coureur Carlos Sainz rijdt over de voet van Ulftse Niels (12)

Voor iedere Nederlandse Formule 1-fan is de Grand Prix van Zandvoort de race waar je bij moet zijn. ...

Huntenpop trakteert festivalgangers op diverse line-up in Ulft

Op het weiland naast het DRU Industriepark in Ulft trapten Achterhoekers Suzan & Freek de zaterdag v...

Klassieke klanken in Lochem: Gratis concert door Euregio Strijksextet

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen vrijdag hun hart ophalen in Lochem. Die avond houdt het Eure...

Duitse grensplaats rouwt, bewoner Kasteel Anholt overleden

Bewoners van de Duitse grensplaats Anholt rouwen om de dood van Vorst Carl Philipp van Salm-Salm. De...