De doorgewinterde bestuurder is de tijdelijke vervanger van Sebastiaan van ’t Erve, die vandaag officieel de laatste dag in functie was als burgemeester van Lochem. Backhuijs begon als raadslid voor de VVD in Eindhoven en werd daar wethouder. Nadat een verkiezingsuitslag niet gunstig uitviel, ging hij in het bedrijfsleven aan de slag.
In 2004 keerde hij echter in het openbaar bestuur terug. Hij ging als burgemeester in Oldenzaal aan de slag, waar hij inmiddels ook weer woonachtig is. Na zijn vertrek in 2011 werd hij als ereburger van Oldenzaal de nieuwe burgemeester in Nieuwegein, om in 2023 te stoppen als ‘vaste’ burgemeester.
Hand
Hij ging alleen nog als waarnemend burgemeester aan de slag. Eerst in Leusden, waar hij de vergadercultuur naar zijn hand, en in Oosterhout. En nu dan in Lochem, tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026. “Dan ben ik 67, dus dit wordt mijn laatste kunstje”, zegt Backhuijs. “Lochem is voor mij dichtbij en er zijn wel verschillen tussen Tukkers en Achterhoekers, maar ze hebben een belangrijke overeenkomst: ze drinken Grolsch…”
Maar dan wordt hij serieus: “Er is in Lochem een bestuurscrisis geweest en een verbetering van de bestuurscultuur heeft tijd nodig. De Commissaris van de Koning heeft me gezegd: breng rust, met op inhoud aandacht voor een paar hoofdthema’s: huisvesting asielzoekers, woningbouw en de begroting. Maar er speelt meer dan deze drie onderwerpen. Ik heb er veel zin in.”
Stempel
Hij heeft een stempel, zegt Backhuijs: “Dat de raad als eenheid met het college en de ambtelijke organisatie samenwerkt zodat het goed gaat in de gemeente. Ik ben van de gezamenlijkheid. Maar er is hier wat gebeurd en dat heeft een litteken achtergelaten, dat af en toe wat kriebel geeft.”
Als burgemeester van Nieuwegein kreeg hij in 2018 te maken met een bedreiging van een woonhuis, toen er op de stoep voor een woning een handgranaat werd gevonden. “Ik was één van de eerste burgemeesters in Nederland die een woning moest sluiten. Dat was heel bijzonder”, zo kijkt Backhuijs terug. “Dat is de verharding in de maatschappij en daar maak ik grote zorgen om. Zeker als het gaat om onschuldige slachtoffers, die niets met criminaliteit te maken hebben.”
Weerbaar
In Lochem is er sprake geweest van bedreigingen aan het adres van burgemeester Van ’t Erve, als gevolg van ondermijning. “Dat zie je op veel plekken op het platteland. Boerendie weinig inkomen hebben en als dan iemand komt om een lege schuur te huren, dan gaat het mis. Dan moet je die mensen helpen weerbaar te zijn.”
Vooralsnog wordt het in Lochem vooral kennismaken en de gemeente leren kennen. “Ik ga me eerst oriënteren wat we al doen”, zegt Backhuijs, die vooral de regie wil pakken en rust wil brengen, met een knipoog naar de collega van zijn dochter: “Ik hoop dat die meneer straks zegt: het is een stuk rustiger geworden in Lochem.”
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep RTV Ideaal