Hij doet het met een lach, tóch moet de doorgewinterde bestuurder zich af en toe stilletjes afvragen waar hij terecht is gekomen. “Ik móet even ingrijpen”, zegt hij tegen fractievoorzitter Calle Janssen van LochemGroen!. “U probeert over het hoofd van de heer Israel uw punt te maken, maar bent het met elkáár eens.”
Bakzeil
Janssen geeft niet zomaar op, hij gaat het debat aan met fractievoorzitter Marleen van der Meulen van D66, als het Barchemse Bos in het geding is. “U krijgt van mij het woord, ik ben de voorzitter”, zo krijgt Janssen te horen van Backhuijs, die de vraag over een schorsing van tafel veegt. Het voorstel van Janssen 'om het plan te verwijzen naar de prullenbak' haalt bakzeil, er mogen zes villa’s komen in het Barchemse Bos.
De nieuwe, waarnemend burgemeester in Lochem blijkt als voorzitter een aimabele Brabander, die niet schroomt als een verbaal sterke Tukker in te grijpen. De in Eindhoven politiek gevormde bestuurder woont dan ook in Oldenzaal en is mede door Lochem binnengehaald om de raadsvergaderingen ‘strakker’ over de bühne te krijgen.
Hij leidt de vergadering soepel, met humor en heeft geen meel in de mond. “Ik acht het niet waarschijnlijk dat het paasvuur door gaat in verband met de droogte. Daarover wordt binnenkort een besluit genomen en ik hoop dat het een regionaal besluit wordt, dus overval hetzelfde”, vertelde Backhuijs.
‘Geen vragen? Dan een mededeling’
Als het over lelieteelt in het buitengebied van Laren gaat en Bertus Karssenberg, de voorman van Meedenken met Lochem zegt dat de bestrijdingsmiddelen ‘gevaarlijk’ zijn als hij ‘een verhaaltje van Pointer wil voorlezen’, reageert Backhuijs: “U heeft geen vraag? Dan was dit een mededeling.”
Verder kan Backhuijs rustig achterover leunen en meldt wethouder Marja Eggink dat de teler én de akkerbouwer afzien van de lelieteelt, nadat er nodige commotie was ontstaan in Laren, omdat er veel pesticiden worden gebruikt bij de teelt van lelies. De nodige omwonenden applaudisseren op de publieke tribune na de mededeling van de wethouder. De burgemeester kan niet nalaten daar een opmerking over te maken, want een applaus is niet gebruikelijk bij een democratisch proces.
Het wordt toch enigszins hard werken voor Backhuijs ‘voor de orde van de vergadering’, want hij wijst regelmatig op de volgorde van vragen stellen en debatteren met de raad. Verschillende raadsleden willen het liefst na elke vraag in debat met een wethouder of met elkaar. Backhuijs probeert er structuur in aan te brengen: eerst alle vragen, dan de antwoorden.
Batterijtje
Als er op verzoek van GroenLinks tijdens een stemming wordt geschorst, vervangt een gemeentelijk medewerker een batterijtje van een microfoon. “Oh, dat doet iemand van achter in de zaal”, zegt een lachende Backhuijs. “In andere gemeenten doet de griffier dat zelf.”
Bij de langdurige bespreking van het Programma Vitaal Buitengebied wordt er tijdens een motie van Gemeente Belangen veel heen en weer gepraat, en dat zint Backhuijs allerminst. Hij heeft GB-raadslid Jan Wesseldijk dan al bij zijn naam genoemd, maar ook ‘de heer Wessels’ en ‘de heer Wesselink’, waarna hij zichzélf voor een keer corrigeert: “Ik bedoel de heer Wesseldijk.”