In een eerste verklaring liet hij weten dat het tijd is voor een nieuwe stap. “Door het stikstofdossier en het proces waarin je als gemeente overlegt met de provincie en het waterschap, heb ik gezien hoe belangrijk de rol van het waterschap is. Het waterschap wordt steeds belangrijker. In dit samenspel en met de maatschappelijke opgaven waar we voor staan, is mijn interesse gewekt,” vertelt hij.
Samenwerken met eerst de Duitsers en nu de Belgen
Klimaatverandering, waterkwaliteit, biodiversiteit, energie en verstedelijking, droogte en watertekorten zijn de maatschappelijke thema’s die spelen. “De vraag aan mij is of ik daar een brug kan slaan tussen het waterschap en de mensen.” Volgens Bengevoord ligt zijn hoofdtaak in het leggen van verbinding met betrokkenen. “Ik stop hier ook met mijn voorzitterschap van de Euregio, maar blijf wel doorgaan met het grenswerk — straks als toekomstig dijkgraaf met de Belgen.”
Onbekende wereld
Voor de Winterswijkse burgemeester is de wereld van de waterschappen nog onbekend terrein. Voor het Brabantse waterschap is hij de beoogde “teamspeler met oog voor het menselijke en zakelijke aspect, zowel ambtelijk als bestuurlijk”, aldus Peter Stehouwer van het waterschapsbestuur, die Bengevoord heeft voorgedragen. Bengevoord laat op zijn beurt weten dat hij zich graag laat uitdagen door deze ‘functionele overheid’. Bij het waterschap Brabantse Delta werken 870 mensen, en bij zijn aantreden is Bengevoord de jongste dijkgraaf van Nederland.
Achterhoek en Brabant lijken op elkaar
Daarmee verhuist Bengevoord over een half jaar weer terug naar Brabant. In Tilburg was hij eerder wethouder en bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen was hij informateur en formateur. Daarover zegt hij: “De Brabantse cultuur past goed bij die van de Achterhoek en Twente. In Brabant kun je op dezelfde manier mensen met elkaar verbinden.”
De burgemeester heeft zijn besluit kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad en de commissaris van de Koning. De procedure voor zijn opvolging zal in overleg met de gemeenteraad en de provincie worden opgestart. Bengevoord is acht jaar burgemeester van Winterswijk. Zijn opvolger treft een gemeente aan die inzet op een regiofunctie. “Wij — gemeentebestuur en -raad — vinden het belangrijk om bovenlokale voorzieningen in stand te houden. Wat Winterswijk heeft bereikt, hebben we samen gedaan. In een sterke samenwerking tussen politiek, de ambtelijke organisatie en betrokken inwoners, bedrijven en partners.”