Het gaat over gebieden Vardingholt en Büngern in Rhede. En in Vreden over hoge windmolens die gepland staan nabij buurtschap Wennewick, Crossewick en Doemern-Höchte. Het laatstgenoemde plan verkeert het proces al in de ontwerpfase door de investeerder. Op de twee andere kunnen nog zienswijzen worden ingediend. “Wel naar gewicht”, meldde hoofd ruimtelijke ordening Diana Niestegge voorafgaand aan de raadsbijeenkomst. Het houdt in dat zienswijzen van Nederlandse kant weinig van invloed zijn als het Duitse recht spreekt. Dat zette een Rekkense inwoners aan tot een protest. Bij de raadszaal hielden zij pamfletten hoog met daarop ‘is dit democratie?’ en ‘zo behandel je je naaste buren niet’. Ondanks het protest is de beslissing doorgevoerd.
Beide raadsvergadering vonden donderdagavond 13 maart plaats. Momenteel profiteren Rhede en Vreden van een soort uitzonderingsregeling, die Duitse gemeenten vanwege de dringende energietransitie tijdelijk toestaat om zelf windzones aan te wijzen, zelfs in natuurgebieden. Deze ‘overgangsregeling’ uit Berlijn zou echter komen te vervallen zodra er een nieuw, overkoepelend regionaal plan wordt vastgesteld.
Voor burgemeester Jürgen Bernsmann van Rhede was dat reden genoeg om donderdagavond met spoed een speciale raadsvergadering bijeen te roepen. Zoals verwacht keurde een grote meerderheid van de gemeenteraad – met stemmen van 24 tegen 6 en 24 tegen 8 – de aanwijzing van de omstreden windzones goed. Voor tegenstanders blijft nu waarschijnlijk alleen nog de juridische weg over.
“We gaan ervan uit dat dit ook zal gebeuren. De gemeente Winterswijk heeft zoiets al aangekondigd”, verklaarde wethouder Hubert Wewering tegenover Made in Bocholt. Tegelijkertijd benadrukte hij nogmaals de urgentie van de kwestie.
Besluit onder hoge tijdsdruk
Ook burgemeester Jürgen Bernsmann wees tijdens de raadsvergadering nog eens op deze deadline. Hij sprak van een beslissing in hoog tempo, maar wees de kritiek van de hand dat deze er in sneltreinvaart zou zijn doorgedrukt. De tegenstanders zagen dat anders.
Volgens Hubert Wewering waren er wederom omwonenden en enkele Nederlanders in de zaal aanwezig. In tegenstelling tot eerdere protesten – zoals bij een informatieavond voor burgers en een commissievergadering – bleef het deze keer echter rustig en bleven openlijke protesten uit.
Südlohn
Heel anders ging het eraan toe in Südlohn. Daar zat de gemeente onder het getal van 1,8 procent van het gemeenteoppervlak dat volgens de landelijke regels uit Berlijn en NRW voor grootschalige energie-opwek ter beschikking moet komen. “Gelukkig zijn we niet met de situatie”, zegt raadslid Maik van de Sand de WSO-fractie, de één na grootste politieke partij in de Südlohnse raad. “We hebben de komst ervan niet kunnen bespreken met onze Nederlandse buren kunnen houden. Het Duitse recht heeft gesproken. We kunnen niets meer doen, wat rest is dat Nederlanders tegen het Duitse recht een ‘Klage’ kunnen inbrengen via een Duitse rechter."
Langs de lands- en gemeentegrens van Winterswijk hebben negen windmolens een vergunning gekregen. Dat betekent dat er op die plekken een of meerdere windmolens mogen staan. Het is aan de investeerders een goed plan in te dienen dat nog een aantal rondes moet doorlopen voor een definitieve bouwvergunning. De molens worden 250 meter tot 267 meter hoog.
Bron: in samenspraak met Made in Bocholt geschreven