Initiatiefnemer Rossel, van oudsher een plantenviroloog, heeft ruim vierhonderd rassen teruggevonden als kleine takjes, en vervolgens weer aangeplant in Achterhoekse boomgaarden. Door middel van het boek willen ze het 'Achterhoeks erfgoed' in ere houden. "We vinden dat de soortenrijkdom behouden moet blijven voor de toekomst", aldus Maurits Steverink, eigenaar van True Food Projects. Samen met de Vordense Rossel heeft hij het boek gemaakt.
Dat de Achterhoek niet direct bekend staat als een gebied voor fruitteelt was vroeger wel anders. "Van oudsher waren de boerderijen op het platteland zelfvoorzienend, ook qua fruit, en ze konden met verschillende soorten zichzelf het hele jaar van fruit voorzien", aldus Steverink. "Hennie (Rossel, red.) is oude bomen die er stonden weer gaan opkweken, dat heeft die dertig tot veertig jaar lang al gedaan. Zo zijn er vierhonderd rassen behouden en verspreid in ongeveer tweehonderd boomgaarden."
Appels en peren
In het boek worden vijftien Achterhoekse appels en peren beschreven die niet op de officiële rassenlijst staan. Onder andere de St. Jaopik’s appel, Hermien van Eibergen, Anna van Zieuwent, Streepkesappel en de Ossenpeer staan in het boek. "Er is zoveel te ontdekken, je moet het jezelf ook niet ontzeggen als je van lekker fruit wil genieten en dat kan in de Achterhoek", aldus Steverink. "Verschillende chefkoks gebruiken de fruitsoorten voor gerechten in restaurants."
Met behulp van een financiele injectie van LEADER Achterhoek, een investeringsprogramma van 8RHK Ambassadeurs, Provincie Gelderland en de Europese Unie. Het boek Rossel Collectieboomgaarden is maandag gepresenteerd aan vijf Achterhoekse burgemeesters.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal