Ulft, Netherlands

Vordense gemeenschap volgt Hengelo, ruim 800 handtekeningen tegen komst asielopvang

Foto: bewoners het Werkveld (ter illustratie)
De storm van handtekeningen tegen de komst van een asielopvang locatie in Hengelo is overgewaaid naar Vorden. Achthonderd Vordenaren roeren zich nu ook over het plan om een asielopvang te realiseren in Vorden. Dat blijkt uit een petitie die is opgezet door buurtbewoners en ondernemers in de buurt van de Kerkhoflaan in Vorden, waar de gemeente een azc wil bouwen.
Viggo Zweverink | 17 oktober 2024 13:44 | Aangepast op 17 oktober 2024 13:44
De initiatiefnemers van de petitie maken zich zorgen over de duur van de opvang. De gemeente wil, net als in Hengelo, een opvang realiseren voor tien jaar, omdat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) dan de opvanglocatie met gespecialiseerd personeel in beheer neemt. In Vorden geldt ook dat de gemeente pas na acht jaar het proces gaat evalueren. De initiatiefnemers vrezen dat er een grote kans is dat deze periode verlengd wordt.

"Wij constateren dat een dergelijke grote groep alleenstaande jongeren in deze puberale leeftijdscategorie, vermoedelijk met grote psychische problemen, een veel te grote druk legt op de kleine groep direct aanwonenden," schrijft de groep buurtbewoners. Net als in Hengelo maken de buurtbewoners zich zorgen over het feit dat er voorzieningen zoals een zwembad en een voetbalvereniging in de buurt zijn. De initiatiefnemers van de petitie vragen het college van Bronckhorst om terug te komen op het plan om een asielopvang te realiseren aan de Kerkhoflaan in Vorden. Vordenaren kunnen de petitie tot 1 februari 2025 ondertekenen.

Petitie Hengelo
Met de petitie die in Vorden is opgezet, wordt duidelijk dat een grote groep inwoners van de gemeente Bronckhorst niet zit te wachten op de plannen van het college. In Hengelo haalden omwonenden van het gemeentehuis in juni al meer dan 1.200 handtekeningen op tegen de komst van een asielopvang.

Derde locatie
Bronckhorst wil op nog een derde plek in de gemeente een opvanglocatie bouwen. 'Het rijk heeft ons opgelegd om 221 asielzoekers op te vangen. We streven ernaar deze opvang op kleinschalige locaties aan te bieden, geschikt voor maximaal 80 jonge vluchtelingen', schrijft de gemeente op hun website. 'Dit vinden we het beste passen bij de aard en schaal van Bronckhorst.'

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

Vorden|

Lees ook

Blauwtong zorgt ook voor financiële zorgen bij Achterhoekse schapenhouders

De Achterhoek is inmiddels de brandhaard van de blauwtongepidemie in Nederland geworden. In de regio...

Bronckhorst wil na Hengelo ook opvanglocatie in Vorden

Bronckhorst wil in Vorden een tweede opvanglocatie voor jonge vluchtelingen in de gemeente realisere...

De Feestfabriek stopt na tien edities met festival Mañana Mañana

De Feestfabriek stopt na de komende editie met het organiseren van festival Mañana Mañana. Belangrij...

Wateroverlast door gesprongen leiding in Vorden voorbij

Een gesprongen waterleiding in Vorden heeft dinsdagavond voor veel wateroverlast gezorgd. De weg op ...

Automobilist mist bomen en rijdt sloot in bij Hengelo

Een automobilist is dinsdagochtend in een sloot terechtgekomen nadat hij onwel werd op de weg tussen...

Klassieke auto vliegt in brand nabij Vorden

Een klassieke auto is woensdagmiddag in brand gevlogen in het buitengebied van Vorden. Het echtpaar ...