"Deze week is het tachtig jaar geleden dat Doetinchem drie keer is gebombardeerd. Een stichting in Doetinchem wilde dit herdenken en benaderde ons met de vraag hoe ze de film op een bijzondere manier konden tonen. Toen bedachten we om zo’n 'dome' neer te zetten”, legt medeontwerper Hans Peter Helder uit.
De film is voor iedereen gratis te bezoeken in de week dat de bombardementen tachtig jaar geleden plaatsvonden. In de film wordt echter niet alleen het bombardement herdacht. “Ook de aanloop ernaartoe, hoe het leven toen in het kort was, en dan krijg je de oorlog en het bombardement”, vertelt Helder. “Niet alleen het bombardement op Doetinchem wordt getoond, maar ook de bombardementen op omliggende gemeenten en het grensgebied.”
‘Het gebeurt om je heen’
De productie werd door Helder samen met zijn twee zoons uitgevoerd. In plaats van de documentaire op een normaal scherm te tonen, klonk een 360-graden scherm veel beter in hun oren. “Mijn idee was dat als je erin staat, dat het veel meer impact heeft. Je staat er letterlijk in, het gebeurt om je heen”, aldus Helder. “Het is een beetje hetzelfde idee als de panoramabioscoop in Scheveningen. Ik denk dat dat altijd wel goed werkt.”
‘Bewust worden’
Volgens Helder heeft de film veel impact. Het doel van de makers is echter niet alleen om indruk te maken. “Het publiek vindt het indrukwekkend. Wat je dus ook heel veel hoort van mensen, is dat ze merken dat het nu ook weer speelt”, vertelt Helder. “Ik denk dat dat misschien wel een van de belangrijkste punten is: dat mensen zich nog bewuster worden van wat er om hen heen gebeurt, zonder dat je meteen bang hoeft te worden. Het is natuurlijk wel vreselijk wat er gebeurt.”