Ulft, Netherlands

Bouw van IKC de Wijssel in Gendringen feestelijk afgetrapt

Foto: REGIO8
Voor basisschoolleerlingen in Gendringen begon de week net even anders dan normaal. Alle leerlingen werden maandagochtend verwacht bij de bouwput op de plek waar ooit de Christoffelschool stond. Hier werd gezamenlijk de aftrap gegeven voor de bouw van het nieuwe IKC.
Bart Sollman | 1 juli 2024 15:29 | Aangepast op 1 juli 2024 15:29
“We hebben heel veel kunnen regelen voor vandaag, een gat voor de tijdscapsule en wat lekkers. Alleen het weer kunnen we niet regelen, dat is jammer,” zegt Geron Verdellen, directeur van het bouwbedrijf dat de school bouwt. Net op het moment dat de plechtigheden beginnen, komt het met bakken uit de hemel. Kinderen proberen te schuilen onder de bomen. Een enkeling was slim genoeg om een jas mee te nemen. Die wordt nu ingezet als paraplu om samen met vriendjes en vriendinnetjes te schuilen. Gelukkig is de bui van korte duur, al staan de kinderen wel te rillen als verzopen katjes.

Gelukkig voor de leerlingen zijn de speeches van korte duur. Ieder kind heeft zijn of haar wens voor de toekomst opgeschreven. Al deze wensen zijn gebundeld in potten die vervolgens in een grote ton in de grond worden begraven. Deze tijdcapsule wordt over 25 jaar weer opgegraven. De wensen van de kinderen lopen nogal uiteen. “Ik wil dat ik mijn vriendinnen nog zie en verder een leuk leven heb,” zegt Kaatje. Tijn heeft een wat concretere wens: “Ik wil boer of loonwerker worden, dat is toch mooi, een beetje op de trekker rijden.” En wie weet zien we Melle over een paar jaar wel schitteren op de Vijverberg: “Ik wil profvoetballer worden, bij FC Graafschap. En ik wil dat er vliegende auto’s zijn.”

Pensioen
Voor directeur van de basisschool, Dosje Lubbers, is de aftrap van de bouw één van de laatste dingen die ze in haar functie doet. “Ik ben hier bijna 44 jaar werkzaam geweest, over twee weken ga ik met pensioen. We zijn bijna 18 jaar bezig geweest met de realisatie van deze school. Ik vind het een fantastische afsluiting dat ik hier nu aanwezig ben bij de start van de bouw.” Het is dan ook zeker een emotioneel moment voor Lubbers. “Deze laatste weken zijn sowieso heel emotioneel, dit is ook een moeilijk moment. Maar het is mooi zo. Nu kan ik het stokje overdragen aan mijn opvolger.”

Vertraging
In eerste instantie zouden de leerlingen na de zomer van 2024 hun intrek kunnen nemen in het nieuwe pand. Dit is echter alweer uitgesteld. In het pand van de Christoffelschool waren vleermuizen aangetroffen. Deze moesten op een natuurlijke manier het pand verlaten. Er zijn daarom een aantal gaten in het dak gemaakt om de dieren te laten uitvliegen. Hierdoor lag de sloop enkele weken stil. Dit zorgde vervolgens ook voor een vertraging in de bouw. De planning is nu dat de school in de zomer van 2025 gereed is.

Lees meer over:

Nieuwbouw|Gendringen|Wijssel|

Meest gelezen

Jongeren op fatbikes zorgen voor overlast in de binnenstad van Doetinchem

Nick Hermsen | Viggo Zweverink | Hidde Vinkenvleugel | 28 jun 2024 08:41

De Graafschap neemt El Kadiri over van Volendam

Tim Rondeel | 1 jul 2024 11:14

Opbouw Zwarte Cross gestart, groot nieuws op komst

Nick Hermsen | 28 jun 2024 15:03

Lees ook

Rotte kies in Gendringen wordt na brand eindelijk gesloopt

Het voormalige pand van Gelders Handwerk in Gendringen gaat eindelijk aan de grond. Eind 2022 zou he...

Open Monumentendag kan 'moeilijk jonge mensen enthousiasmeren'

Het duurt nog even, maar de organisaties van Open Monumentendag in het grensgebied zijn al druk bezi...

Nieuwbouw bij spoor in Wehl word 'bio-based en natuurinclusief'

Ongeveer veertig woningen die binnenkort verrijzen in Wehl krijgen een bijzondere uitstraling en wor...

Man gewond na val van ladder bij nieuwbouw in Gendringen

Een man is woensdagochtend gewond geraakt tijdens werkzaamheden aan een nieuwbouwwoning in het buit...

Kookadvies in Liemers voorbij, nu zorgen over drinkwater in de Achterhoek

Het kookadvies voor kraanwater in een groot deel van de Liemers is dinsdagavond door Vitens ingetrok...

Vreman zet krabbel en blijft hoofdtrainer van De Graafschap

Jan Vreman is ook volgend seizoen hoofdtrainer van De Graafschap, dat heeft de club dinsdagavond tij...