Kort na de Watersnoodramp van 1 februari 1953, waarbij grote delen van de provincies Zeeland en Noord-Brabant onder water kwamen, werd Van de Brink, destijds wachtmeester eerste klasse der Rijkspolitie, ingezet in het rampgebied. De Achterhoeker kwam terecht in Nieuw-Vossemeer, een klein dorpje gelegen aan het Schelde-Rijnkanaal. Vijftig inwoners uit het dorp kwamen om tijdens de ramp. Nu, bijna zeventig jaar na dato, wil het bestuur van heemkundekring Nieuw-Vossemeer het verhaal van deze politieman vertellen.
De enige informatie die bekend is bij de Brabantse heemkundekring, is dat de agent afkomstig was uit de Achterhoek. Zelfs de juiste spelling van de naam, 'Van de Brink' of 'Van der Brink', is niet bekend bij het bestuur. Ook zou hij, voordat hij bij de Rijkspolitie kwam, actief zijn geweest bij de Koninklijke Marechaussee. “In het verleden is er met een zoon contact geweest en die zou informatie bij elkaar zoeken en naar ons sturen”, laat Frans van Bergen van het bestuur van de Heemkundekring weten. “Maar in de coronatijd zijn we het contact kwijt geraakt."
Persoon verbinden aan geschiedenis
Tijdens de aankomende herdenking van de Watersnoodramp hoopt de heemkundekring een verhaal over de inzet van Van de Brink te kunnen vertellen. Ook wordt in het A.M. De Jong-museum in Nieuw-Vossemeer veel aandacht geschonken aan de ramp. “We willen daar het verhaal van Van de(r) Brink vertellen en een persoon verbinden aan de geschiedenis”, aldus Van Bergen.
Foto’s
Na eerder contact met nabestaanden zijn er foto’s overhandigd aan het bestuur. Naast afbeeldingen van de Achterhoekse politieagent bij een verongelukte vrachtauto en een pasfoto, is er ook een dankbrief van de toenmalig burgemeester van de gemeente Nieuw-Vossemeer in het bezit.