Ulft, Netherlands

Bronckhorst wil dat TenneT alsnog gaat saneren bij Langerak

Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl (archief)
De gemeente Bronckhorst wil dat netbeheerder TenneT alsnog de vervuilde grond tussen Langerak en Hummelo gaat saneren. De grond raakte vervuild met onder andere PFAS na bluswerkzaamheden tijdens een grote brand in een transformator van TenneT in 2019. Volgens de gemeente moet er nog één saneringsfase worden uitgevoerd, maar de netbeheerder weigert dat.
Tim Rondeel | 13 juni 2024 11:55 | Aangepast op 13 juni 2024 11:55
Eind december 2019 verwoestte een grote brand een transformator van TenneT nabij Hummelo volledig. Door de brand is de grond vervuild geraakt. Tijdens het incident kwam er minerale olie vrij. Ook is door bluswerkzaamheden PFAS in de bodem terecht gekomen. De brandweer gebruikte namelijk door PFAS verontreinigd water. Volgens Bronckhorst ligt de opdracht voor de laatste sanering bij TenneT. Aangezien de netbeheerder daar niet in meeging, legde de gemeente een dwangsom van 25.000 euro per week, met een maximum van een half miljoen euro op. TenneT besloot daarop naar de bezwarencommissie te stappen.

Ondanks dat de onafhankelijke commissie de gemeente het advies gaf dat de netbeheerder niet verantwoordelijk gehouden kan worden, gaat Bronckhorst daar niet in mee en houden ze de dwangsom in stand. “Wij hebben een zorgplicht voor onze inwoners”, aldus wethouder Antoon Peppelman, die laat weten dat de grond hoe dan ook schoongemaakt moet worden. “We doen dit voor alle omwonenden.”

Gang naar de rechter?
Toch is de kous hiermee nog niet af. De netbeheerder kan nog besluiten om naar de rechter te stappen en de dwangsom van Bronckhorst aan te vechten. "Als een rechter uiteindelijk TenneT in het gelijk stelt dan is dat zo”, laat Peppelman weten. “Maar wij vinden het nu nog te vroeg om het te accepteren." Of er nog tot een onderlinge oplossing gekomen kan worden?: "Wij gaan hier met TenneT niet meer over in onderhandeling."

Reactie TenneT

In een reactie liet TenneT woensdag weten de volledige beslissing op bezwaar nog niet ontvangen te hebben en dat ze kennis hebben genomen van de beslissing via de site van de gemeente. Wat de volgende stap van de netbeheerder gaat worden, kan een woordvoerder nog niet zeggen: ‘Onze bezwaren worden ongegrond verklaard. Eerst willen wij kennis nemen van het volledige advies van de commissie en de overwegingen van de gemeente. Vervolgens zullen we ons moeten beraden op vervolgstappen.’

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees ook

Nieuwe lift en gordijnen moeten raadzaal Bronckhorst toegankelijk maken

De raadzaal van de gemeente Bronckhorst is op dit moment niet toegankelijk genoeg voor iedereen. Dat...

Zara Temmink (19) strijdt voor goud op de Paralympische Spelen

De 19-jarige Zara Temmink uit Zelhem staat aan de vooravond van haar debuut op de Paralympische Spel...

Zelhemse kampioen tovert schuur van zijn ouders om tot survivalbaan

In het buitengebied van Zelhem staat een schuur die voor menig survivalliefhebber een heus walhalla ...

Bronckhorst en Burgerberaad willen mening van inwoners Hengelo

Bronckhorst en het Burgerberaad Hengelo willen dat de inwoners van het dorp hun wensen over het cent...

Heel Hummelo klaar voor traditionele Openluchtspel

De laatste checks worden gedaan voordat het terugkerende fenomeen, het Openluchtspel Hummelo, vrijda...

Onzekerheid bij inwoners over munitiedepot tussen Toldijk en Hummelo blijft

Meer dan vierhonderd inwoners van Toldijk en Hummelo hoopten maandagavond meer informatie te krijgen...