“Het laat zien dat opgroeien hiermee levenslang een impact op je heeft”, vertelt Guusje Venhoven van de stichting Open Mind, initiatiefnemer van de rondreizende expositie. Ze opende de tentoonstelling samen met wethouders Marco Bennink en Janine Kock. “Je kunt zien hoe mensen in iedere levensstadia hiermee dealen en dat ieder zijn eigen oplossing hiervoor heeft”, vervolgt Venhoven. De tentoonstelling vertelt de verhalen van mensen tussen de achttien en 72 jaar oud, die zijn opgegroeid met ouders die leiden aan deze problemen. Het initiatief is in februari gestart in Amsterdam-Zuidoost en reist het hele land nog door, maar staat de gehele komende maand in Ulft.
Volgens de gemeente passen de portetten prima op het DRU-terrein. “We willen hier cultuur verbinden met het sociaal domein”, vertelt wethouder Bennink. “Ook is het maatschappelijk thema dat het met zich meebrengt heel erg belangrijk. Hier in Oude IJsselstreek zitten wij namelijk boven het landelijk gemiddelde met betrekking tot problematiek in de jeugdzorg.” De wethouder vindt het daarom ook noodzakelijk om hier extra aandacht aan te besteden. Hij benadrukt dat het niet alleen een grote kwestie is in het westen, maar dat het ook in zijn gemeente een zeer actueel probleem is.
Eén op de vier
In Nederland heeft één op de vier mensen te maken gehad met ouders die lijden onder psychische en/of verslavingsproblemen. Venhoven merkt dat mensen na het zien van deze tentoonstelling, gaan letten op soortgelijke gevallen in hun omgeving. “De geschrokken reacties zorgt ervoor dat je om je heen gaat kijken en dan ziet dat het er ook werkelijk is”, schetst Venhoven. “Je realiseert je dat het ook goed is om er dan over te gaan praten.”
Foto: REGIO8