"Er is gezegd dat er geen DocksNLD2 komt, maar er gaat wel degelijk iets komen", vertelt Van Dijken. "Er is toegezegd dat de wasservice wordt afgeschaft, maar ook die blijft voorlopig. Dat er een zwembad komt is ook niet vastgelegd, want er wordt alleen maar een onderzoek gedaan. Dat zijn al drie verkiezingsbeloftes op een rij." Henk Groote, fractievoorzitter van Lijst Groot Montferland, geeft aan geen valse beloftes te hebben gedaan. "Wij willen bij DocksNLD geen XXL logistiek hebben", vertelt Groote, die richting de verkiezingen campagne maakte met het punt: 'Tegen DocksNLD2!'.
Het bedrijventerrein staat nu gepland tussen Azewijn en Lengel, maar de coalitiepartijen Helder, PvdA, Lijst Groot Montferland en Lokaal Belang Montferland willen het terrein naar de oostelijke kant verplaatsen. "Wij willen daar een normaal industrieterrein vestigen voor lokale ondernemers uit Montferland", vervolgt Groote, die dát ziet als zijn verkiezingsbelofte. "Er zijn namelijk ondernemers die willen uitbreiden. Met gebouwen die we op een groene manier willen inpassen. Dat is geen valse verkiezingsbelofte, dan heeft hij het stuk niet goed gelezen."
Uitleg aan Azewijn
Van Dijken vraagt zich af hoe de partijen dit gaan uitleggen aan de kiezers uit bijvoorbeeld Azewijn en Lengel. "Het zou allemaal ‘helder' worden, maar het lijkt op ‘geen flauw idee'", vindt de D66-fractievoorzitter. Groote gaat zaterdag in gesprek met een aantal mensen uit de omgeving om ze gerust te stellen. Een ander punt waar Van Dijken vraagtekens bij zet, zijn de maatschappelijke thema's: "Wij hebben een opgave als het gaat om duurzaamheid, klimaat en toenemende kosten in de zorg en daar lees ik niks over terug."
Herstel van vertrouwen
Het coalitieakkoord, dat woensdag werd gepresenteerd in het gemeentehuis in Didam, draagt volgens D66 Montferland niet bij aan het herstellen van het vertrouwen van de kiezer. "We hopen dan ook dat de nieuwe coalitie alsnog op korte termijn uitspreekt wat zij de komende vier jaar wil bereiken in het belang van de inwoner van Montferland", aldus Van Dijken.
Raadsakkoord
Het coalitieakkoord is volgens de partijen bewust beperkt is gebleven tot een speerpuntenakkoord om niet aan de voorkant al de besluitvorming dicht te timmeren. "Wij willen het raadsakkoord niet met z’n vieren dicteren", aldus Groote. "Wij hebben Van Dijken gevraagd om het te leiden, hij gaat het proces opstarten om te kijken of we tot een raadsakkoord kunnen komen. Daar zitten essentiële dingen zoals DocksNLD bijvoorbeeld niet in, maar alle andere zaken zoals duurzaamheid wel, dus ik was 'flabbergasted' over de reactie van Van Dijken."
Foto: REGIO8