Ulft, Netherlands

De Graafschap wacht zware kluif in Den Haag, Brittijn hoopt op terugkeer in basis

Foto: REGIO8
De Graafschap wacht vrijdagavond een duel met de nummer negen van de competitie, ADO Den Haag. De ploeg van oud-Superboer Darije Kalezic is nog niet van hetzelfde kaliber als vorig seizoen, toen ze de Doetinchemmers te sterk af waren in de play-offs. Toch verwacht Jan Vreman een zware opgave.
Tim Rondeel | 24 oktober 2024 16:40 | Aangepast op 24 oktober 2024 16:40
“Ze zijn wisselvallig begonnen in resultaten, maar qua spelopvatting denk ik dat ze heel veel wedstrijden hadden kunnen winnen, alleen gebeurt dat niet omdat ze de doelpunten niet maken”, aldus de Achterhoekse oefenmeester. “Dus dat daar een goed elftal staat, dat is duidelijk.” Volgens middenvelder Philip Brittijn kent de tegenstander van vrijdagavond ook veel individuele kwaliteit. “Van Mieghem brengt altijd veel diepte en bij Schalk weet je nooit wat hij uit zijn doosje haalt”, schetst de Winterswijker. “Het wordt moeilijk, maar wij hebben ook kwaliteit, dus ik heb er alle vertrouwen in.”

Tegen Jong PSV (3-1 winst, TR) viel aanvoerder Jeffry Fortes geblesseerd uit. De rechtsback zit wel weer bij de selectie. Middenvelder Annas Najah ontbrak bij de afsluitende training, en of dit gevolgen heeft voor de opstelling is niet bekend. Vreman wilde verder niets kwijt over zijn basiself voor het duel in de Hofstad.

Het is dus ook nog de vraag of Philip Brittijn weer terugkeert in de basis.De Graafschap treft ADO voor het eerst sinds de vorige play-offs. Destijds waren de Hagenezen te sterk over twee duels. Er zijn dan ook lichte revanchegevoelens volgens Brittijn: “Dat blijft wel hangen, vooral omdat het zo dichtbij was. Ik denk dat het een extra boost kan geven.”

'Gekloot'
Voor de jonge Winterswijker is het even wennen dat hij de laatste weken genoegen moet nemen met een plek op de reservebank. “Ja, dat is even wat anders”, zegt Brittijn, die de afgelopen seizoenen vaak steevast in de basis begon. “Ik heb nu een paar blessures gehad, vooral met die enkel was het echt gekloot.”"Dat is nou eenmaal de voetbalwereld; dan gaat er iemand staan die het goed doet, en dan is het lastig wisselen. Natuurlijk vindt elke speler dat hij zelf moet spelen."

Multi-inzetbaar
Ook kwam de Achterhoeker in actie als rechtsback, rechtsbuiten en bekleedde hij meerdere posities op het middenveld. Zelf heeft hij een duidelijke voorkeur: “Ik speel het liefst op het middenveld, maar voor nu is het even spelen waar de trainer mij nodig heeft. Als we daardoor kunnen winnen, dan doe je dat. Voor het team is het fijn dat ik op meerdere posities inzetbaar ben.”

Minder supporters in Den Haag
In Den Haag worden de Superboeren een keer niet gesteund door een uitverkocht uitvak. Door een straf van de gemeente Den Haag zijn er maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Eerder kwam er al een voorwaardelijke straf van de KNVB. Ook De Graafschap zelf kwam met een straf voor hun eigen supporters. “Ik vind het gewoon jammer dat zoiets gebeurt”, aldus Vreman over de straffen. “Je hoopt altijd dat er zoveel mogelijk mensen meegaan.”

Onrust op bestuurlijk vlak blijft
Op bestuurlijk vlak rommelt het ook nog altijd bij de Doetinchemmers. Donderdag kwam naar buiten dat er een structuurverandering volgt, wat dat betekent is nog afwachten. Volgens de ras-echte Superboer Brittijn heeft dit geen invloed op de selectie. “Ik denk dat het niet onze zaken zijn wat daar gebeurt”, zegt hij. “Het is vervelend, maar wij moeten ons gewoon richten op het voetbal en meer kunnen wij niet doen. We horen het vanzelf wel.”

Verwachte opstelling De Graafschap: Smits; Hardeman, Besselink, Hillen, Schoppema; Warmerdam, Van Gilst, Brittijn; Van de Haar, Seuntjens, El Kadiri.

Lees ook

De Graafschap pakt verdiend drie punten tegen Jong PSV

De Graafschap heeft vrijdagavond in eigen huis met 3-1 gewonnen van Jong PSV. Met twee doelpunten wa...

De Graafschap ongewijzigd op jacht naar drie punten tegen Jong PSV

De Graafschap ontvangt vrijdagavond op eigen veld, de Vijverberg, Jong PSV en wil na twee gelijke sp...

De Graafschap laat punten liggen op bezoek bij Telstar

De Graafschap heeft op bezoek bij Telstar de uitwedstrijd in Velsen-Zuid met 2-2 gelijkgespeeld. De ...

´Perfecte wedstrijd´ toch niet zo perfect, verplichte combi voor Superboeren

Voor de wedstrijd FC Den Bosch-De Graafschap werd aangekondigd dat de thuisploeg deze pot als ‘perfe...

De Graafschap moet verantwoordelijkheid nemen voor veiligheid op De Vijverberg

COMMENTAAR - De Graafschap kan waarschijnlijk wéér een geldboete tegemoet zien van de KNVB. De zege ...

De Graafschap vecht zich naar overwinning in Gelderse strijd met Vitesse

Voor het eerst sinds 2008 heeft De Graafschap gewonnen in de derby tegen Vitesse. Met vuurwerk, een ...