Ulft, Netherlands

Doetinchem gaat de strijd aan tegen discriminatie als regenbooggemeente

Foto: Gemeente Doetinchem
De gemeente Doetinchem is vanaf heden een officiële regenbooggemeente, wat betekent dat er onder andere beleid wordt gemaakt op het gebied van inclusie en de aanpak van discriminatie. Volgens wethouder Jorik Huizinga is Doetinchem al goed bezig met deze onderwerpen, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering.
Tim Rondeel | 30 augustus 2024 16:17 | Aangepast op 30 augustus 2024 16:17
“Er is zeker ruimte voor verbetering,” aldus de wethouder. “Je bent je in het dagelijks leven niet direct bewust van het feit dat veel mensen om verschillende redenen worden gediscrimineerd. Het is mooi dat we de laatste tijd een beweging hebben ingezet om met elkaar in gesprek te gaan.” De gemeenteraad had de wens om meer te doen op het gebied van inclusie, en daarom wordt er nu ook beleid op gemaakt.

Wat betekent dit concreet? “In de gemeente Doetinchem betekent dit een stukje bewustwording binnen de organisatie. We letten op de manier van communiceren zodat iedereen zich aangesproken voelt. We werken met instellingen aan een anti-discriminatiepakket, zodat niemand zich gediscrimineerd zou moeten voelen.”

Regenboogvlag
De term regenbooggemeente betekent niet dat er het hele jaar door regenboogvlaggen in de stad hangen, iets dat volgens de wethouder ook niet nodig is. “Op bepaalde momenten, zoals bij Coming Out Day en tijdens de Achterhoek Pride, zullen we zeker kenbaar maken dat wij een regenbooggemeente zijn. We vinden dat we het niet alleen als gemeente moeten doen, maar vooral samen met alle andere initiatieven en bedrijven.”

Verharding van de samenleving
Dat de samenleving de afgelopen jaren is verhard, is iets dat volgens de wethouder ook te merken is in de Achterhoek. “Op dit moment ben ik soms best bezorgd over hoe inclusief we met zijn allen zijn. Je ziet dat we op sommige vlakken een stap terugzetten en wat meer terugkeren naar vroeger.”

Echter, wethouder Huizinga, die zelf homoseksueel is, geeft aan dat hij dit op persoonlijk vlak nog niet zo heeft ervaren: “Ik heb zelf vooral positieve ervaringen. Ik merk dat ik mezelf kan zijn samen met mijn vriend. Toch vind ik het belangrijk om het gesprek aan te gaan.”

‘Oud Roze’
Het feit dat Doetinchem als regenbooggemeente door het leven gaat, werd bekendgemaakt tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Oud Roze’ bij het Amphion. “Het gaat over de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in Doetinchem,” schetst Huizinga. “In die tentoonstelling zijn de verhalen van die mensen zichtbaar gemaakt. Ze hebben de weg geplaveid voor onze generatie LHBTIQ+'ers .”

Meest gelezen

Enthousiaste Berry Powel wil door als technische man bij De Graafschap

Tim Rondeel | Hidde Vinkenvleugel | 11 sep 2024 16:56

Van operatietafel naar podium: Vaatchirurg Dick Scharn speelt met Boh Foi Toch

Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 13 sep 2024 13:11

Lees ook

Van operatietafel naar podium: Vaatchirurg Dick Scharn speelt met Boh Foi Toch

Normaal is vaatchirurg Dick Scharn te vinden in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, maar zondag...

Binnenstadbedrijf Doetinchem neemt afscheid van Tannemaat

Na bijna twee jaar neemt Henk Jan Tannemaat afscheid als directeur van Binnenstadbedrijf Doetinchem....

Overval op Domino's in Doetinchem, gedreigd met vuurwapen

Een vestiging van Domino's Pizza in Doetinchem is vrijdagavond overvallen. Ten tijde van de overval ...

De Graafschap gaat in eigen huis voor de koppositie tegen FC Eindhoven

De Graafschap staat vrijdagavond in de Vijverberg op het veld tegen de nummer 5 van de competitie, F...

Slingeland Ziekenhuis alweer getroffen door wateroverlast, derde keer in een jaar

De stevige regenbui van maandagavond heeft voor behoorlijke overlast gezorgd, ook bij het Slingeland...

Doetinchemse winkel houdt op met statiegeld cash uitbetalen, maar mag dat wel?

Zakken vol met plakkerige blikjes en flesjes worden dagelijks ingeleverd bij het statiegeldinleverpu...