Ulft, Netherlands

Doetinchem gaat de strijd aan tegen discriminatie als regenbooggemeente

Foto: Gemeente Doetinchem
De gemeente Doetinchem is vanaf heden een officiële regenbooggemeente, wat betekent dat er onder andere beleid wordt gemaakt op het gebied van inclusie en de aanpak van discriminatie. Volgens wethouder Jorik Huizinga is Doetinchem al goed bezig met deze onderwerpen, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering.
Tim Rondeel | 30 augustus 2024 16:17 | Aangepast op 30 augustus 2024 16:17
“Er is zeker ruimte voor verbetering,” aldus de wethouder. “Je bent je in het dagelijks leven niet direct bewust van het feit dat veel mensen om verschillende redenen worden gediscrimineerd. Het is mooi dat we de laatste tijd een beweging hebben ingezet om met elkaar in gesprek te gaan.” De gemeenteraad had de wens om meer te doen op het gebied van inclusie, en daarom wordt er nu ook beleid op gemaakt.

Wat betekent dit concreet? “In de gemeente Doetinchem betekent dit een stukje bewustwording binnen de organisatie. We letten op de manier van communiceren zodat iedereen zich aangesproken voelt. We werken met instellingen aan een anti-discriminatiepakket, zodat niemand zich gediscrimineerd zou moeten voelen.”

Regenboogvlag
De term regenbooggemeente betekent niet dat er het hele jaar door regenboogvlaggen in de stad hangen, iets dat volgens de wethouder ook niet nodig is. “Op bepaalde momenten, zoals bij Coming Out Day en tijdens de Achterhoek Pride, zullen we zeker kenbaar maken dat wij een regenbooggemeente zijn. We vinden dat we het niet alleen als gemeente moeten doen, maar vooral samen met alle andere initiatieven en bedrijven.”

Verharding van de samenleving
Dat de samenleving de afgelopen jaren is verhard, is iets dat volgens de wethouder ook te merken is in de Achterhoek. “Op dit moment ben ik soms best bezorgd over hoe inclusief we met zijn allen zijn. Je ziet dat we op sommige vlakken een stap terugzetten en wat meer terugkeren naar vroeger.”

Echter, wethouder Huizinga, die zelf homoseksueel is, geeft aan dat hij dit op persoonlijk vlak nog niet zo heeft ervaren: “Ik heb zelf vooral positieve ervaringen. Ik merk dat ik mezelf kan zijn samen met mijn vriend. Toch vind ik het belangrijk om het gesprek aan te gaan.”

‘Oud Roze’
Het feit dat Doetinchem als regenbooggemeente door het leven gaat, werd bekendgemaakt tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Oud Roze’ bij het Amphion. “Het gaat over de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen en lesbische vrouwen in Doetinchem,” schetst Huizinga. “In die tentoonstelling zijn de verhalen van die mensen zichtbaar gemaakt. Ze hebben de weg geplaveid voor onze generatie LHBTIQ+'ers .”

Lees ook

Vrouw uit Doetinchem (44) veroordeeld voor poging tot doodslag op partner

Een 44-jarige vrouw uit Doetinchem is veroordeeld voor poging tot doodslag op haar partner, het verl...

Catharinakerk Doetinchem moet publiekstrekker van de stad worden

De Catharinakerk in Doetinchem moet een nieuwe functie krijgen en getransformeerd worden tot een pub...

Tijdelijke opvangplek in oude Rabobank-pand Doetinchem kan doorgaan

De Doetinchemse gemeenteraad is akkoord gegaan met het plan om tijdelijk, voor vijf jaar, dak- en th...

Ludgerbeeld verhuist van Doetinchem naar Zelhem: 'Einde van een tijdperk'

Oud-werknemers en scholieren van het Ludger College hebben woensdagochtend afscheid genomen van het ...

Doetinchemse Sportverkiezing zet lokale helden in het zonnetje: ‘Dit is gewoon goud’

In een volle theaterzaal van het Amphion Theater zijn maandagavond verschillende sporters in het zon...

ORANJEKOORTS | Oranjes maken kennis met Achterhoekse kaas en vogelschieten #3

De Oranjekoorts stijgt in de Achterhoek! Ter voorbereiding op Koningsdag in Doetinchem komt REGIO8 m...