Om meer mensen te kunnen helpen, verruimt de gemeente onder andere de normen voor het Meedoenarrangement. Deze regeling bestaat al een aantal jaar, maar was alleen toegespitst op sport en cultuur. Inwoners met een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum mochten hier aanspraak op doen en kregen punten die ze konden inruilen voor sport- of cultuurlessen. Aan deze regeling wordt nu een boodschappenpas toegevoegd, waarmee mensen in november en december van dit jaar boodschappen kunnen doen. Daarbij wordt de norm voor het Meedoenarrangement opgehoogd naar 130% van het wettelijk sociaal minimum.
Met deze verruiming hoopt de gemeente niet alleen de directe pijn van de stijgende prijzen in de supermarkt te verzachten, maar ook de toestroom tot het Meedoenarrangement te vergroten en het structureel ‘meedoen’ te bevorderen. Hierdoor hoopt de gemeente ook de nieuwe groep in beeld te krijgen die ze op dit moment nog niet op de radar heeft. De boodschappenpas wordt toegekend aan iedereen die er recht op heeft. Hier zal een vrij te besteden bedrag op komen, afgestemd op gezinsgrootte en behoefte. “Zie het als een soort tegoedkaart”, voegt wethouder Jorik Huizinga eraan toe.
‘Gesprek met supermarkten'
Bij welke supermarkten inwoners de pas kunnen gebruiken, is nog niet bekend. “We zijn nog met de supermarkten in gesprek”, vervolgt wethouder Huizinga. “We hopen dat zij ook een duit in het zakje willen doen, waardoor we het bedrag kunnen verhogen.”
Tegemoet komen in de energierekening
Voor de groep die het financieel lastig heeft, maar te veel verdient voor het Meedoenarrangement, breidt de gemeente de toegang tot het ontvangen van Bijzondere Bijstand uit. “Dit maakt het mogelijk inwoners met een hoger inkomen tegemoet te komen in de energierekening”, verklaart de gemeente. “Want hen lukt het soms ook niet om de energierekening te betalen.” Deze regeling zal gelden van november van dit jaar tot juni 2023.
Taboe doorbreken
Het invoeren van deze nieuwe maatregelen brengt direct uitdagingen, laat de gemeente weten: “Van de lage inkomens hebben we veel mensen al in beeld. Maar dat geldt niet voor de mensen die pas recent in de problemen zijn gekomen. Daarom zetten we vol in op het bereiken van deze groep inwoners. Daarbij wordt een campagne uitgevoerd om de taboe op armoede en schulden te doorbreken.”
'Twintig procent meer in schuldhulpverlening’
Wethouder Huizinga is tevreden over het pakket: “Inwoners die met financiële problemen te maken krijgen, moeten kunnen rekenen op steun. We zien dit jaar bijvoorbeeld al een toename van twintig procent in de schuldhulpverlening. Gelukkig neemt het Rijk zijn verantwoordelijkheid met bijvoorbeeld het energieplafond en de verhoging van het minimumloon. Als gemeente willen wij inwoners graag nog verder ondersteunen. Daarom ben ik blij dat we een stevig pakket aan maatregelen hebben kunnen samenstellen.”
Vanaf volgende week verwacht de gemeente alle maatregelen op de website inzichtelijk te maken.
Foto: REGIO8